L’Ajuntament i Sa Cooperativa del Camp de Menorca posen en marxa un programa de visites als llocs des Castell

L’Ajuntament des Castell i Sa Cooperativa del Camp de Menorca posen en marxa un programa de visites guiades i tasts a cinc llocs productors del terme municipal des Castell.

Les visites són gratuïtes i tindran lloc el darrer diumenge de cada mes.

La regidora de Medi Ambient, Marisa Àlvarez, ha explicat que “l’objectiu principal del programa és donar a conèixer la producció d’aliments al municipal des Castell, i donar visibilitat als productors del sector primari del nostre poble”.

La iniciativa també ha de servir per potenciar el producte local i afavorir el manteniment del territori en ús agrícola i ramader del municipi.

Durant les visites també s’explicaran els beneficis per al medi ambient del consum de producte local, així com les tècniques d’agricultura regenerativa i permacultura que practiquen alguns dels llocs que es visiten.

Inscripcions

Les inscripcions es poden fer al correu mediambient@aj-escastell.org i al telèfon 699 212 054.

Productors des Castell

El terme municipal des Castell conté més bases territorials i productors dels que a priori solem contemplar. Cal destacar la producció de verdures i hortalisses, i també de carn, especialment de be i porc, però també de vaca.

Alguns dels llocs que visitarem són noves produccions i la majoria aposten fermament per sistemes sostenibles d’agricultura, que tenen especial cura amb el medi ambient, com l’agricultura regenerativa, la permacultura i els cultius hidropònics.

PROGRAMA DE VISITES

  • 27 de febrer: Sant Joan de Binissaida Oli i carn de be
  • 27 de març: Torre Nova del Rei Vaca frisona
  • 24 d’abril: Binissaida des Barrancons Fruites i verdures
  • 29 de maig: Binissaida Vell. Vaca vermella i verdures
  • 26 de juny: Son Tudurí. Verdures i hortalisses

DESCRIPCIONS

Sant Joan de Binissaida

Sant Joan de Binissaida és un projecte que acull història, recuperació del medi natural i promoció i producció de producte local. És la il·lusió per veure renéixer unes arrels que estaven latents sota terra, i que ara veuen la llum a través de les diferents branques que formen una mateixa idea: fer renéixer una essència arrelada a la terra. Com ho aconseguim? Regant cadascuna d’aquestes branques per separat, però tenint en compte que serveixen a un objectiu comú. D’una banda, homenatjant la història de Menorca, amb els detalls de l’agroturisme com a allotjament, una de les cares més visibles de la nostra finca. És a la mateixa casa, a les terrasses i sales on s’ubica el nostre restaurant, on acollim el producte de la terra, als plats que prepara l’equip de Ses Forquilles. I que nodreixen amb una altra de les branques importants de Sant Joan de Binissaida: l’oli. Unes 1.500 oliveres, a més d’altres espècies, s’eleven als terrenys de la finca, fent honor a aquesta ubicació nostra que és Menorca, cor del Mediterrani.

Sa Torre Nova del Rei

Sa Torre Nova el Rei a Es Castell

Sa Torre Nova del Rei té un nom evocador. En tenim poques notícies, però sabem que aquesta antiga propietat pertanyia al rei i durant el segle XVIII va ser habitatge d’enginyers, com segurament de l’escocès Patrick Mckeller, dissenyador del poble des Castell. Després es construí la casa que observam ara i es dedicà a l’agricultura i ramaderia pròpia de Menorca en cada temps. Visitam el que ara és el darrer lloc des Castell que conserva la vaca frisona com a principal producció. Toni Alzina i la seva família menen aquest lloc que sembren fins a la vorera de la mar, conservant així també un paisatge que és amb el que ens identificam.

Binissaida des Barrancons

Binissaida des Barracons

Binissaida des Barrancons fa uns anys era poc més que unes tanques en desús, però des de l’any 2016 s’hi desenvolupa un projecte d’agricultura sostenible, que dóna els seus fruits en un hort de verdures i hortalisses, ous produïts en galliners mòbils i un olivar dissenyat tenint en compte els recursos hídrics de la zona. Patrick de la Chesnais és l’artífex d’un lloc on l’agricultura regenerativa i la permacultura és tota una realitat.

Binissaida Vell

Vaques vermelles a Binissaida Vell

Judith Aisa tenia un somni i l’ha fet realitat en terres de Binissaida Vell. Cultiva fruites, verdures i hortalisses i a més té dues vaques vermelles de raça menorquina i un brau preciós, en Marcelo, que són pràcticament animals de companyia. Judith Aisa practica també l’agricultura regenerativa i és exemple d’una petita propietat ben diversificada.

Son Tudurí

Són Tudurí és una empresa familiar que per tres generacions s’ha dedicat al cultiu de verdures i hortalisses. Actualment, al capdavant s’hi troba Joan Sintes que gestiona la producció de cultius tant en hivernacles, una part en hidropònic, com en terra de tot tipus de verdures, hortalisses, algunes aromàtiques i fruites com maduixes o les de temporada melons i síndries. Entre alguns cultius especials conservats d’antany, cap a finals de febrer i durant el mes de març recullen fesol de garroveta. Des de l’any 2008 compten amb botiga pròpia a Maó.

VISITES
30 persones per visita
4t diumenge de cada mes
Inici a les 11 hores
Durada: 1,5 o 2 hores

PROGRAMA DE CADA VISITA
Salutació de l’Ajuntament des Castell
Benvinguda i introducció al programa de visites guiades, a càrrec de Sa Cooperativa
Visita guiada amb els productors
Tast – un tec, a càrrec de Sa Cooperativa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.