Aquest divendres, 11 de febrer, el Museu de Menorca, l’IME, el Consell de Menorca i Amical Wikimedia, junt amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de Menorca, s’han unit per presentar una iniciativa que pretén visibilitzar les dones menorquines que han fet aportacions en qualsevol àmbit, com per exemple la ciència i l’art. Fent coincidir aquesta presentació amb el Dia Internacional de la Dona i la filleta a la Ciència, les representants d’ambdues institucions han explicat en què consistirà aquesta activitat, que finalitzarà el pròxim 5 de març, fent coincidir amb la setmana del Dia de la Dona. La falta de representació i diversitat de gènere a la Viquipèdia ha creat buits de coneixement i biaixos sistèmics en part motivats per la falta de participació de les dones en l’edició, un fet que vol posar de manifest l’activitat que comença avui.
Marta Jordi, coordinadora científica de l’IME, ha manifestat que “aquest projecte ha de servir per donar més visibilitat a dones que han contribuït decididament a Menorca en el món de les ciències, les arts, la cultura, política i en tots els àmbits. Ara només hi ha 61 biografies de dones de Menorca i en són moltes més les que hi haurien de ser. És més, aquest projecte no ha d’acabar dia 5 de març, sinó que dia 5 de març ha de ser la llavor de futurs viquipedistes que contribueixin a aquest gran projecte de dones i Viquipèdia.”
L’han acompanyada a la presentació la directora del Museu de Menorca, Carolina Desel, la coordinadora del departament d’Activitats i Educació del Museu de Menorca, Montserrat Anglada, i la directora de la Xarxa de Biblioteques de Menorca, Joana Garau.
Tant Desel com Jordi han comentat que la unió d’esforços entre el Museu de Menorca i l’IME és un fet molt positiu. I més quan l’activitat es realitza a través d’una plataforma de cada vegada més universal i font de referència de consulta a internet, com és la Viquipèdia. Asseguren que, a banda de sumar esforços, la col·laboració entre les diferents institucions que participen d’aquesta activitat ha de servir per multiplicar l’impacte per assolir un mateix objectiu: el de fer visibles les dones vinculades a Menorca que han fet aportacions rellevants en qualsevol àmbit social.
Per altra banda, Montserrat Anglada ha estat l’encarregada de descobrir com es realitzarà aquest acte, que implica també a la viquipedista Núria Ribas. L’activitat, que s’inicia aquest 11 de febrer consistirà en una primera fase de recollida de documentació sobre dones que puguin ser incloses a la Viquipèdia, i en la qual pot participar qualsevol persona. La segona fase de l’activitat tindrà lloc el 5 de març al Museu de Menorca, on es farà la Viquimarató. Aquest esdeveniment serà coordinat per l’equip de la viquipedista Núria Ribas, qui vetllarà perquè les entrades que es redactin, compleixin amb els requisits establerts. Primer es farà un taller sobre la redacció d’articles a la Viquipèdia, i després es donaran dues hores per escriure l’article sobre la dona menorquina escollida. El guiatge de l’activitat desenvolupada durant el matí al Museu de Menorca anirà a càrrec de Pau Cabot, viquipedista i Ester Bonet, experta amb temàtiques de gènere. L’acte finalitzarà amb una batucada a càrrec de Mendó.
L’objectiu d’aquesta activitat és visibilitzar l’absència de contingut relacionat amb dones rellevants i que han destacat en diferents disciplines a la Viquipèdia, i compartir la necessitat de canviar-ho. Per aquest motiu es fa una crida a la participació a diferents institucions, associacions de dones, món educatiu i altres col·lectius per la creació o millora d’articles de dones vinculades a Menorca.