ASPANOB, l’Associació de Pares i Mares d’Infants amb Càncer de Balears, cada any atén prop d’una cinquantena de nous casos d’infants amb càncer arreu de les Illes Balears, dels quals prop de la meitat s’ha de desplaçar d’illa per seguir el seu tractament, tenint en compte que l’alta definitiva sol ser als 10 anys. És el cas d’en Tiago, un infant de 7 anys. «El varen operar d’un tumor cerebral, venim de Formentera», diu n’Adriana, la seva mare. Desplaçats a Mallorca pel tractament, han disposat d’un dels pisos que ofereix l’entitat. «Hem rebut molt de suport, també sentimental. Són una família, no diria que sigui només una associació».
Els programes d’ASPANOB han crescut «perquè el número d’infants amb càncer creix cada any més; ara disposam de 4 pisos a Palma i un a Barcelona», diu Cristina Martín, educadora social de l’entitat. «És treure’ls un pes de sobre perquè ja tenen abastament amb la notícia de tenir un fill malalt de càncer. El fet d’oferir-los un habitatge gratuït, a mitja pensió, un lloc on puguin descansar, que l’infant no hagi d’estar a l’hospital tant de temps, que puguin estar en un espai obert i relaxat… això és gairebé el 70% d’una recuperació, perquè emocionalment i psicològicament és una part molt important», explica Martín.
A més del servei de pisos d’acollida, el programa d’atenció integral que ofereix l’associació i que està finançat per la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears gràcies a l’IRPF Social inclou atenció psicològica, atenció social i ajudes econòmiques, suport escolar a casa per als infants malalts i germans, programa d’activitats d’oci i temps lliure o musicoteràpia. ASPANOB atén a través del programa una mitjana de 225 usuaris directes cada any i uns 275 beneficiaris indirectes.
«Mai no han deixat de donar-me suport en cap pas que he hagut de fer, perquè realment és una situació bastant dura amb un nin a qui tot canvia de cop», afegeix la mare de Tiago.