Finca es Rafal, Mallorca

S’Engolidor és el projecte guanyador del concurs de la residència de persones majors en situació de dependència a Es Migjorn Gran És de l’UTE de la societat menorquina Guillem Colom Pons i la catalana H30 Architect i els materials emprats provenen principalment de Menorca per minimitzar el transport i reduir la petjada ecològica de la construcci

 

S’Engolidor és el nom del projecte que ha resultat guanyador del concurs arquitectònic per a la construcció de la futura residència de persones majors en situació de dependència i que comptarà amb 40 places. El projecte és de l’UTE formada per la societat menorquina Guillem Colom Pons i la catalana H30 Architects.

La Conselleria d’Afers Socials i Esports, per mitjà del Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, es fa càrrec de la construcció del nou equipament social en el termini màxim de quatre anys i amb un termini d’inici de les obres de dos anys. Per la seva part, l’Ajuntament des Migjorn Gran, encarregat de l’adequació urbanística i de serveis dels terrenys, es fa càrrec de les despeses de la taxa de l’expedició de llicències i l’impost de construcció, i mantindrà la propietat de l’immoble.

Una vegada finalitzades les obres de construcció, el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears tornarà a l’Ajuntament des Migjorn Gran l’ús i gestió de l’immoble que s’incorporarà a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència.

El projecte adjudicat deu el nom a l’aparença reculada de pedra que tendrà l’edifici amb la voluntat de crear un nou espai de centralitat ciutadana en l’entorn i el del talaiot de Binicodrell. Amb una façana de marès, el ritme vertical de les obertures i un volum fragmentat, l’edifici de 670 metres quadrats de superfície construïda s’integrarà en el seu entorn, en sintonia amb l’arquitectura tradicional menorquina.

La planta baixa és un pas que dóna accés al jardí públic posterior, amb un accés públic lateral perquè continuï essent un espai de joc per a infants. Amb una pèrgola que fa ombra i zones per passejar, el jardí podrà ser utilitzat tant pels usuaris com per la gent del poble.

Amb l’accés al centre de la parcel·la, la residència és una llar per planta (planta primera i planta segona). Cada planta és pot dividir en dos sectors d’incendis. La planta baixa concentra l’administració i els serveis específics, mentre que el semisoterrani és per a la zona de personal i la resta de serveis generals.

Els materials emprats provenen principalment de Menorca per minimitzar el transport i reduir la petjada ecològica de la construcció. El marès, la fusta, la pedra viva, les rajoles de terrazzo, evoquen familiaritat, així com les persianes i la vegetació autòctona de Menorca. També s’empren materials reciclats com llana de be, per a l’aïllament de façana, i posidònia seca, per a l’aïllament de coberta.

A més, la llar tendrà un espai per a la jardineria i la horticultura, pel fet que són activitats que generen beneficis psicomotrius i en sintonia amb la cultura menorquina.

La Conselleria d’Afers Socials i Esports i l’Ajuntament des Migjorn Gran varen signar el passat juliol el conveni per a la cessió d’ús del solar de la futura residència, en una parcel·la, propietat de l’ajuntament, que té una superfície de 1.624 metres quadrats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.