El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, han rebut avui les 9 mestres que s’han encarregat d’adaptar el programa d’educació afectiva i sexual «Amb tots els sentits» a l’etapa d’educació infantil.
«Amb tots els sentits» és un programa de promoció de la salut afectiva i sexual que s’ofereix al professorat des de 2017 i que té per finalitat que els infants i el jovent de les Illes Balears puguin adquirir les competències necessàries per viure la sexualitat amb plaer i satisfacció, de forma segura i responsable, i establir relacions gratificants, igualitàries i no discriminatòries. El programa desenvolupa l’objectiu general 4 del Pla de coeducació de les Illes Balears 2019-2022, oferir una educació afectiva sexual integral.
El programa està estructurat en tres etapes educatives: infantil, primària i secundària. Cada etapa educativa té una proposta diferent pel que fa a les eines que s’hi fan servir, amb la finalitat d’adaptar els continguts i les activitats educatives al desenvolupament dels infants i adolescents i al projecte educatiu de centre (PEC).
Els experts consideren que perquè l’educació sexual pugui ser efectiva ha de començar en la primera infància i continuar al llarg de tota l’etapa educativa, de forma continuada i progressiva, adaptada a l’edat i al desenvolupament dels infants.
Una guia adaptada a cada etapa educativa
La guia està dissenyada perquè sigui implementada pel professorat i altres agents socials i de salut que formen part de la comunitat educativa del centre, amb la participació de l’alumnat i les famílies.
«Amb tots els sentits» també dedica un apartat fonamental a les famílies, amb l’objectiu d’ajudar-les a l’hora d’educar en sexualitat els fills i respondre les preguntes que els facin sobre aquesta matèria.
Actualment, els centres educatius tenen al seu abast les eines del programa que es corresponen a educació secundària.
A partir d’ara, els centres i mestres d’educació infantil ja podran accedir a les eines d’educació sexual per a aquesta etapa educativa: el document de consulta per al professorat i la guia didàctica, amb dinàmiques educatives.
Tant per a l’etapa d’educació secundària com a la d’infantil i la de primària, que està en procés d’elaboració, el professorat té al seu abast cursos de formació i assessorament personalitzat.
Es pot accedir a tots els materials del programa a través de la pàgina Salut Sexual, de la Conselleria de Salut i Consum, i de la web del Convivèxit, de la Conselleria d’Educació i Formació Professional.
La tasca conjunta de les dues conselleries en aquest àmbit esdevé molt profitosa perquè els centres educatius puguin incloure l’educació sexual en el currículum en totes les etapes educatives, tal i com recomanen l’OMS i la UNESCO.