El programa Cuidant a la persona que me cuida d’APFEM atén anualment 87 famílies amb alguna persona amb diagnòstic de salut mental o autisme Aquest projecte que rep finançament de l’IRPF Social d’Afers Socials i Esports ajuda indirectament a més de 300 familiars directes

 

N’Ashoc és un dels usuaris del programa Cuidant a la persona que me cuida d’APFEM, l’associació pitiüsa pro salut mental que des de fa 25 anys fa feina amb persones amb diagnòstic de salut mental o autisme i les seves famílies.

El programa en el que està n’Ashoc, que rep finançament de l’IRPF Social de la Conselleria d’Afers Socials i Esports, ajuda als usuaris de tres formes diferents: amb sessions psicològiques individuals, amb grups de suport a les famílies i amb un habitatge on es preparin per una possible emancipació.

Na Raquel és la tècnica psicòloga que segueix el seu cas, ella explica que «la forma de fer feina en aquests tipus d’habitatges és a través de plans d’intervenció individuals. Podem partir des de l’establiment i la creació de rutines i hàbits saludables, tant d’higiene, alimentació, somni i inclús organització i tasques de la llar, fins a dur un acompanyament en allò formatiu laboral per a la inserció de la persona, millorar habilitats socials, d’autoestima… tot amb l’objectiu real i final d’aconseguir una autonomia psicosocial de la persona amb diagnòstic».

De fet, n’Ashoc d’ençà que segueix aquest programa ha passat de ser una persona amb problemes relacionals a poder fer una vida relativament convencional.

A més del pis, i dels suport psicològic individualitzat, el programa Cuidant a la persona que me cuida, també compta amb un grup de suport a les famílies on es fa feina amb les dificultats més comunes que apareixen en el cuidat de les persones que necessiten suport. S’organitzen en dos grups: un de salut mental per adults i un altre de trastorns generalitzats del desenvolupament per a menors.

Carmen Córdoba, responsable de salut mental d’APFEM explica que «uns tallers estan més vinculats amb la pauta, perquè són pares de fills en edat normalment escolar. I uns altres tallers van més enfocats a com puc jo,com a familiar, estic visquent aquest problema de salut mental a la persona que acompany, com reconec el problema, què puc fer davant el problema i com accept aquesta situació que a nivell familiar està afectant. El que es treballa principalment és que la persona compta amb les eines per poder fer front a problemes en la família».

El programa atén anualment a unes 87 famílies i ajuda indirectament a uns 300 familiars. Un projecte que per Carmen Córdoba «s’ha mostrat essencial per afavorir el funcionament de les famílies i ajudar a la detecció, protecció i integració de famílies que fins al moment es quedaven fora del circuit d’atenció per no existir recursos ajustats a les seves necessitats».

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.