Concentració silenciosa en solidaritat amb el poble ucraïnès i en condemna de la invasió russa

L’entrada de l’Ajuntament de Ciutadella ha estat l’escenari d’una concentració silenciosa en solidaritat amb el poble ucraïnès, en línia amb la convocatòria feta a nivell de tot l’Estat per part de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Durant l’acte s’ha donat lectura a la declaració subscrita per tots els grups polítics representats a l’Ajuntament, la mateixa que han aprovat tots els Ajuntaments de l’illa i el Consell de Menorca. A través d’aquesta declaració, es referma el compromís dels menorquins i menorquines “amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes. Davant qualsevol tipus de conflicte o discrepància s’ha de fer prevaler i garantir la legalitat internacional, el diàleg i la negociació des de la pau i el compliment dels drets humans”.

La declaració condemna la invasió russa a Ucraïna, una actuació que “comporta devastadores conseqüències per als drets humans, viola el dret internacional humanitari i ha comportat atacs indiscriminats a zones civils i bombardejos contra objectius protegits, com ara hospitals o escoles infantils, tal com ha denunciat Amnistia Internacional”.

L’Ajuntament de Ciutadella s’ha posat a disposició del Govern d’Espanya i del Govern balear “per col·laborar en qualsevol mena d’actuació humanitària i l’acolliment dels ciutadans d’Ucraïna que han d’abandonar el seu país”.

En darrer lloc, s’ha recordat que s’ha obert un compte bancari per part del Fons Menorquí de Cooperació per centralitzar les donacions que pugui fer la ciutadania menorquina per ajudar a les necessitats sorgides a Ucraïna.

 

PROPOSTA CONJUNTA DEL GRUP MUNICIPAL PSM-MÉS PER MENORCA, PSIB-PSOE CIUTADELLA, GENT x CIUTADELLA, PARTIT POPULAR-PP I CIUTADANS-C’s A LA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE CONDEMNA A L’ATAC MILITAR DE RÚSSIA A UCRAÏNA I DE SUPORT AL POBLE UCRAÏNÈS.

Atès que a la Junta de Batles, celebrada en data 03.03.2022, es va acordar signar una declaració institucional de condemna a l’atac militar de Rússia a Ucraïna i de suport al poble ucraïnès, i que els vuit ajuntaments i el Consell Insular de Menorca, aprovàs aquesta declaració als seus respectius plenaris.

Atès que  el 24 de febrer passat la Federació Russa va iniciar l’atac militar contra Ucraïna, amb la qual cosa viola la legalitat internacional i els drets humans.

Amb aquesta acció bèl·lica el govern rus ha perpetrat un atac frontal contra els principis i els valors de la pau, que a Europa han proporcionat anys d’estabilitat i prosperitat, cosa que, sens dubte, tindrà greus afectacions molt més enllà dels països directament involucrats en el conflicte.

La societat menorquina està compromesa amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, tal com ha mostrat amb motiu d’altres lamentables episodis bèl·lics, i a favor de l’acollida de persones refugiades.

Davant qualsevol tipus de conflicte o discrepància s’ha de fer prevaler i garantir la legalitat internacional, el diàleg i la negociació des de la pau i el compliment dels drets humans.

La invasió russa d’Ucraïna comporta devastadores conseqüències per als drets humans, viola el dret internacional humanitari i ha comportat atacs indiscriminats a zones civils i bombardejos contra objectius protegits, com ara hospitals o escoles infantils, tal com ha denunciat Amnistia Internacional.

És per açò que el  Consell Insular de Menorca i els vuit ajuntaments, advocam per la resolució pacífica del conflicte des del diàleg, la cooperació i el multilateralisme.

Atès que és voluntat del grups municipals d’aquest Consistori donar recolzament a aquesta declaració,

ACORDAM:

Primer. La condemna enèrgica i rotunda a l’atac perpetrat per Rússia contra Ucraïna, així com el desplegament militar desencadenat pel govern rus i totes les conseqüències que se’n deriven. Instam, en conseqüència, alineats amb la comunitat internacional, al cessament immediat de l’agressió i la retirada dels efectius militars russos desplegats a Ucraïna.

Segon. La reafirmació que la solució de les diferències s’ha de donar en el marc de la Carta de les Nacions Unides i totes les seves institucions per les vies pacífiques i diplomàtiques.

Tercer. La suma a totes les iniciatives encaminades a la restitució del dret internacional vulnerat unilateralment per Rússia, i sol·licitam especialment que la Unió Europea construeixi una posició coordinada i comuna per promoure una política exterior per al restabliment de la pau i la convivència democràtica, preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió i donar una resposta unitària i coordinada.

Quart. La mostra de suport i solidaritat al poble ucraïnès, al qual es trasllada la màxima solidaritat i afecte.

Cinquè. La constatació de la importància i necessitat que es compleixi la normativa internacional i el dret de refugi i acollida, especialment per a dones, infants i persones en situació d’especial vulnerabilitat, i garantir unes condicions d’acolliment dignes a la migració forçada que genera el conflicte bèl·lic.

Sisè. L’impuls de mesures que garanteixin el dret d’asil i l’establiment de rutes legals i segures.

 Setè. La posada a disposició del Govern d’Espanya i del Govern de les Illes Balears, amb tots els seus mitjans, per col·laborar en qualsevol mena d’actuació humanitària i l’acolliment dels ciutadans d’Ucraïna que han d’abandonar el seu país.

Vuitè. La creació i gestió, a través del Fons Menorquí de Cooperació, d’un compte bancari que totes les administracions públiques insulars difonguin com a únic a escala insular perquè la ciutadania de l’illa pugui fer donacions, destinades a contribuir a donar resposta, també, a les necessitats sorgides de la guerra a Ucraïna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.