Agricultura convoca ajudes per valor d’1,8 milions d’euros per a mantenir el sector lacti de Menorca

El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), ens depenent de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha convocat les ajudes per valor d’1.800.000 euros per a mantenir el sector lacti de Menorca davant la crisi de subministraments provocada per la COVID-19. Aquestes ajudes, que aquest dijous es publiquen al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), es financen en un 44,44% a càrrec del Consell de Menorca i en un 55,56% a càrrec de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. L’objectiu és donar suport a les explotacions de boví de llet pel seu caràcter estratègic a Menorca. Segons la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, «arriben en un moment molt oportú donada la situació d’especial dificultat que travessa el camp de Menorca per les conseqüències de la crisi d’Ucraïna i també la sequera».

Es tracta d’una de les mesures del pla de suport per a la viabilitat, la modernització, la promoció i la comercialització del sector lacti de Menorca (PROVILAC), signat a finals del 2021 entre la conselleria, el Consell de Menorca i el sector lacti menorquí. Aquesta línia d’ajuts suposa que els beneficiaris percebin, per part de les administracions, un màxim de 0,046 euros per litre de llet. Aquesta ajuda se suma al compromís que han assumit també les indústries amb la pujada de dos cèntims per litre de llet de mitjana que paguen als ramaders.

Els beneficiaris de les ajudes poden ser titulars de les explotacions ramaderes de boví de llet de Menorca que estiguin inscrites en el registre d’explotacions ramaderes (REGA) com a explotació de llet o mixta, que hagin produït llet durant el 2021, i que tinguin actualitzades les dades corresponents al sistema unificat d’informació del sector lacti (INFOLAC), en el moment de presentació de la sol·licitud.

És subvencionable el sobrecost en el manteniment de l’activitat dels productors de llet de vaca per l’impacte de la COVID-19 així com els derivats de la crisi de la cadena de subministraments sobrevinguda. Les despeses subvencionables corresponen al sobrecost en la producció produït de l’1 de gener al 31 de desembre de 2021. La convocatòria estableix la quantia de l’ajuda en funció del número i de la raça de les vaques (de la reina, frisona, mestissa, jersey, parda, menorquina i normanda).

El termini per a presentar les sol·licituds és des de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució al BOIB i fins al 25 de març de 2022.

El context

El sector de la llet i els productes lactis han experimentat pertorbacions econòmiques sobrevingudes per mor de la crisi sanitària derivada de la COVID-19. Aquesta situació causa dificultats financeres i problemes greus de liquidat als ramaders. La reducció de l’activitat en el cas de la restauració i el sector hoteler ha provocat un desequilibri greu en el mercat. El fet que la producció làctia no es pugui adaptar a aquesta nova situació amb la rapidesa necessària ha desembocat en un desequilibri entre la producció i la demanda. La comercialització en tones de formatge de la DOP Maó-Menorca va baixar, l’any 2020, un 24%, i igualment també ho va fer el valor de la producció comercialitzada un altre 24%. La caiguda va ser més acusada en el cas de la producció artesanal, amb un 30% de davallada.

El sector lleter de Menorca en xifres

La cadena de valor del sector lleter de Menorca està formada per 130 explotacions de llet i mixtes, que produeixen prop de 50.000 tones de llet l’any. La producció té un valor aproximat de mercat de 24 milions d’euros. A aquesta estructura de producció de llet s’hi sumen 2 indústries processadores làcties, 9 formatgeries industrials, entre les quals destaca una cooperativa de llarga tradició, 40 formatgeries artesanals i 34 maduradors de formatge, que elaboren 3.161 tones de formatge i 2.500 tones de formatge emparat en la DOP Maó-Menorca. El valor de comercialització del formatge Maó-Menorca aconsegueix la xifra de 16,5 milions d’euros. El conjunt del sector lacti genera una riquesa aproximada de 50 milions d’euros a l’illa i dona feina directa a 600 persones en les diferents baules de la cadena alimentària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.