L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP), adscrit a Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha realitzat una plantació de més de cent garrovers a la finca de Sa Granja. Es tracta d’una plantació amb 11 varietats diferents de garrovers, i uns 10 arbres per varietat.
Les Illes Balears representen prop del 30% de la producció espanyola de garrova, i el seu cultiu s’estén any rera any degut principalment a l’elevat preu del garroví de les darreres campanyes. Segons la gerent de SEMILLA, Georgina Brunet, «el garrover és un arbre resistent a la sequera i la seva capacitat de retenció de CO2 fomenta la seva adaptació al canvi climàtic». Brunet ha afegit que aquest projecte «pretén donar resposta a una necessitat del sector professional, de disposar de material vegetal per empeltar provinent de varietats productives que tinguin un alt rendiment de garroví».
Així, la plantació realitzada a Sa Granja té un doble objectiu. Per una banda, cedir gemmes de material vegetal de varietats de garrover seleccionades al sector professional per fer els empelts. Les varietats escollides són H2-12, Turis, 8P, Bord Granja, Capoll Curt, Roja d’Eivissa, Sa Llebre, de’n Pau, des Mestre, Rojal i Bugadera. Entre les varietats plantades, n’hi ha que provenen de programes de selecció, i d’altres que són mallorquines i una d’eivissenca.
La plantació també té un vessant experimental, ja que s’han seleccionat 6 varietats hermafrodites, és a dir, que tenen flors masculines i femenines, i, per tant, es podrien autofecundar. L’experiència consistirà a avaluar l’autofertilitat de les varietats hermafrodites de garrover i conèixer la capacitat d’autofecundació de les seves flors, així com valorar la capacitat de producció de fruit de les flors fecundades.