Miriam Triay (Ciutadella) – “Necessitam referents femenins. Que hi són, que existeixen, però no han estat visibilitzats com toca”, Montserrat Anglada, coordinadora del departament d’Activitats i Educació del Museu de Menorca. La falta d’activitats i informacions centrades en la figura femenina ha anat adquirint cada cop més rellevància en la societat. L’absència de dones a l’hora de referenciar en molts dels camps de treball encara és massa present. Partint d’aquestes bases, dates com el Dia de la Dona, comencen a ser cabdals a dintre del marc de projectes de moltes institucions.
FALTEN DONES MENORQUINES A LA VIQUIPÈDIA
Enguany, gràcies a la col·laboració de diferents institucions menorquines, el Museu de Menorca, l’IME (Institut Menorquí d’Estudis), el Consell de Menorca, i la Xarxa de Biblioteques, a més d’altres col·lectius socials com Mundó, s’ha aconseguit donar més importància a aquelles dones i figures menorquines que, sent cabdals en la nostra societat, no són estudiades ni conegudes. Agafant com a peça clau una de les enciclopèdies digitals de referència, com n’és la Viquipèdia, el conjunt d’institucions s’ha unit a diversos editors, com l’organització Amical Wikimedia, i han volgut augmentar les poques entrades de dones de Menorca que existeixen en l’actualitat.
En la presentació d’aquest projecte, que va tenir lloc el Dia de la Dona i la filleta en la Ciència, l’11 de febrer, ja es va posar de manifest que la falta de representació femenina a la Viquipèdia, crea biaixos i buits de coneixement, en part motivats per la falta d’editores. Com bé afirma la viquipedista, que ha participat en aquesta activitat, Núria Ribas, “la Viquipèdia és un reflex de la societat”. Per tant, si en la societat menorquina falten editors, no és d’estranyar que les entrades sobre les dones influents d’aquesta societat, siguin poques. De fet, i com destaca Ribas, a causa d’aquesta falta, les entrades escauen en termes generals, quan es tracta de contingut sobre Menorca.
PER QUÈ AQUESTA VIQUIMARATÓ?
L’objectiu d’aquest projecte és visibilitzar l’absència de contingut relacionat amb dones menorquines, i fer que, a partir d’aquest reconeixement, la població pugui ser partícip del canvi. L’activitat neix amb la intenció d’aconseguir que, amb la participació de tots, la dona menorquina de qualsevol camp pugui tenir el paper que li correspon en el coneixement i l’aprenentatge social. Com indica Marta Jordi, coordinadora científica de l’IME, “aquest projecte ha de servir per donar més visibilitat a dones que han contribuït decididament a Menorca en el món de les ciències, les arts, la cultura, la política i en tots els àmbits”.
De les 61 biografies de dones rellevants que hi havia fins fa uns dies -el 20% del total-, actualment hi ha 79 articles existents. Així, dels buits dels quals es partien, se n’han omplert 18, i es pretén que aquesta activitat tengui continuïtat en el temps. Ja ho destaca Montserrat Anglada quan diu que, “no només ho hem de fer pel Dia de la Dona, tot i que ha estat un bon pretext per començar amb aquesta tasca, sinó que s’ha de seguir amb aquest llistat i aquesta feina”. Ja que, de moment, i com afirma Núria Ribas, “encara ens estem movent amb xifres molt petites”.
EL FUNCIONAMENT DEL PROJECTE
Si ens centrem en l’activitat en si, aquesta es divideix en dues fases. El seu inici va ser l’11 de febrer, on es feia una primera crida a la població, perquè, al final, i com afirma la coordinadora del Museu, “la Viquipèdia funciona amb voluntariat i militants de la causa, tothom pot participar, escriure i aportar la seva informació. Així, era una crida a la ciutadania perquè participessin en l’elaboració d’un llistat de les dones que no eren presents a l’enciclopèdia digital”. Després d’haver portat a terme aquesta recollida de documentació, gràcies a la qual es van aconseguir més de seixanta noms nous, començava la segona fase, la Viquimarató pròpiament, que va tenir lloc el passat dissabte, 5 de març, al Museu de Menorca.
Aquest esdeveniment va ser coordinat per l’equip viquipedista de Núria Ribas, que vetllaren perquè les entrades noves que es pugessin, complissin amb els requisits establerts. Com destaca Ribas, “s’ensenya de quina manera s’edita, perquè no deixa de ser una enciclopèdia i, per tant, el llenguatge ha de ser l’adequat”. Així i tot, el més important, segons explica, és aprendre a citar i referenciar de forma adequada, “la Viquipèdia no és una font primària, els editors es basen en altres fonts, per tant, és molt important aprendre a citar, i a distingir les fonts fiables”. Arran d’això, “el paper dels bibliotecaris, en aquest cas el de la Xarxa de Biblioteques, dirigida per Joana Garau, és cabdal” ja que, i segons la viquipedista, molts cops a causa de la manca de fonts que parlin d’aquestes autores, no se les cita a determinades bases de dades, i viceversa. “És el peix que es mossega la cua, un problema”.
Així, en aquesta segona fase del projecte, primer es va desenvolupar un taller sobre redacció d’articles a la Viquipèdia, i després es donaren dues hores per redactar noves entrades sobre dones menorquines. En tot això, ha sigut cabdal la participació dels viquipedistes i editors, com la ja mencionada Núria Ribas i el seu equip, però també Pau Cabot, encarregat del guiatge de l’activitat, i Ester Bonet, experta en temàtiques de gènere, i cabdal en l’ús d’un llenguatge correcte i inclusiu.
L’acte finalitzà amb una batucada a càrrec de Mendó, una organització menorquina i feminista sense ànim de lucre. Així, i com destaca Montserrat Anglada, “la participació també ha sigut amb col·lectius socials”, demostrant la voluntat, per part de les institucions, de comptar amb aquest tipus d’associacions que, “a vegades, se senten una mica abandonades per les institucions”.
UN PROJECTE QUE ARRIBA PER QUEDAR-SE
Tanmateix, la Viquimarató Dones de Menorca, que hem pogut veure néixer i créixer durant aquest mes, no és més que, en paraules de Marta Jordi, “la llavor de futurs viquipedistes que contribueixin a aquesta tasca”. De manera que, i per molt que l’activitat tingués lloc el 5 de març, Menorca comenci a tenir més presència a la Viquipèdia i, sobretot, i pel que s’ha celebrat aquesta Viquimarató, les dones menorquines cabdals i destacades en molts dels camps i àmbits de la societat.
El significat d’aquest projecte i de la continuïtat del mateix per Menorca “és omplir un buit d’informació”, segons Anglada, “és donar a conèixer la dona menorquina a altres àmbits, donar a conèixer Menorca a la resta de catalans”, segons Ribas. En definitiva, el fet de celebrar esdeveniments com aquest, i en dates tan assenyalades com el Dia de la Dona, és donar un nou aire a l’illa, ja que demostra que Menorca agafa un camí de progrés i reconeixement que, com en la resta de societats, feia falta.