El Govern de les Illes Balears ha traslladat avui al Govern de l’Estat el conjunt de mesures que es van debatre la setmana passada en el marc del Diàleg Social, i que pretenen fer front al previsible impacte econòmic i social que pot causar la guerra a Ucraïna. La proposta s’ha traslladat en el marc de la Conferència sectorial per al Pla de Resposta a la Guerra a Ucraïna, que ha convocat la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. Per part del Govern de les Illes Balears han pres part de la reunió (celebrada telemàticament) el portaveu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Neguerula; el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; i la consellera de Serveis Socials i Esports, Fina Santiago.
En primer lloc, els representants de les Illes han volgut manifestar la gran preocupació pel drama humanitari que està causant el conflicte que s’està vivint a Ucraïna, i la voluntat i compromís de treballar per reduir els efectes de la guerra en l’àmbit humà.
Per això, s’han plantejat diverses mesures d’àmbit social. Així, s’ha abordat la necessitat d’establir mecanismes que facilitin tant l’accés a l’habitatge, a serveis sanitaris o actuacions per assegurar excedents alimentaris, entre altres mesures.
Mesures econòmiques
A més, també s’ha traslladat la preocupació existent a les Illes davant la pujada dels preus, en especial dels productes energètics, pel que han proposat un conjunt de mesures, a aplicar des dels àmbits europeu i espanyol, que ajudin a fer front en millors condicions els diferents costos econòmics i socials generats pel conflicte bèl·lic, com és una necessària reducció dels costos dels carburants.
Un altre conjunt de mesures s’encamina a ajudar les empreses i facilitar l’accés i tramitació dels ajuts econòmics espanyols i europeus. En aquesta línia, s’ha plantejat la possibilitat de revisar les normes del marc temporal d’ajudes i una possible revisió dels límits que ara fixen l’accés a subvencions subjectes a minimis.
Finalment, en un darrer bloc de caràcter sectorial, el Govern ha traslladat la necessitat d’establir mesures d’ajudes directes tant al sector del transport com l’agrari i el pesquer, els més afectats a les Illes Balears en un primer moment a causa de la situació d’Ucraïna. També s’han plantejat mesures més genèriques, adreçades a defensar el manteniment del teixit productiu de les Illes Balears.