Maó, 22 de març: El Catedràtic Emèrit de Ciència Política i de l’Administració, Josep Maria Vallès va compartir ahir amb els socis del Cercle d’Economia de Menorca una interessant reflexió sobre cap a on ha d’avançar la Unió Europea davant l’extraordinari i alhora complicat moment d’incertesa que es viu avui dia. Vallès va saber aprofitar les seves dots privilegiades com a docent i alhora expert en la matèria, per desgranar de manera ordenada i clarificadora el que ha estat el camí recorregut des de que es va fundar la Comunitat Econòmica Europea del Carbó i l’Acer l’any 1951 amb el Tractat de Paris en benefici de la prosperitat però també de la pau, fins els nostres dies. Un camí llarg i farcit de moments àlgids com la creació de la moneda única, però també de moments contradictoris com la frustració de la Constitució Europea o la resposta anti-keynesiana d’austeritat davant la crisis financera de Lehman Brothers que va portar a una forta recessió, salvada en part per la reacció enèrgica de Mario Draghi al capdavant del Banc Central Europeu assumint la responsabilitat de compra de deute públic i privat per donar impuls a una economia que feia aigües.
Vallès va explicar que en aquests moments, Europa es trobava en un canvi de rasant important després d’haver patit tres xocs simultanis des del punt de vista històric com son el Brèxit, la pandèmia i l’esclat de la Guerra a Ucraïna. Tots tres xocs coincidien, a més, amb una disrupció del fenomen de la globalització que semblava que estigués tirant enrere les deslocalitzacions, sumat a una crisis econòmica vinculada a l’energia i la crisis del canvi climàtic. Davant d’aquest escenari i davant l’interrogant sobre quin havia de ser el camí que s’havia d’emprendre, el Catedràtic va acollir-se a una de les cinc solucions no màgiques que es proposaven al Llibre Blanc que el President de la Comissió de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker va presentar l’any 2017. “Possiblement el millor instrument d’una manera plausible és que tots els països avancin en alguns objectius de manera decidida i establint prioritats en una refundació que en cap cas, alteri dos dels grans actius que formen part de l’adn d’Europa com son la democràcia política i la cohesió social per corregir les desigualtats” va reflexionar.
Vallès també va voler posar en valor les mostres de cohesió que havia donat la Unió Europea en temes complexes com el Brexit, amb la posició forta que va poder mantenir el negociador de Brussel·les davant el Regne Unit que sempre havia tingut fama de ser un astut comerciant, la resposta davant la pandèmia si la comparem amb la que van tenir els Estats Units i darrerament amb el conflicte rus on Putin es pensava que trobaria una Unió Europea dividida però que alhora de la veritat, s’ha mostrat com un bloc sense fissures. Preguntat pel conflicte amb Rússia, Josep Maria Vallès va opinar que tal vegada s’havia menystingut a aquest país des d’un punt de vista polític però hi havia hagut un aprofitament purament econòmic com per exemple amb l’energia.
El document íntegre de la seva intervenció es pot trobar al Canal Youtube del Cercle d’Economia de Menorca