Finca es Rafal, Mallorca

La directora de turisme de CEOE afirma que Menorca té una posició guanyadora respecte a altres destinacions Valora positivament que l'Illa hagi fet des de fa anys una planificació en matèria de sostenibilitat o ordenació de l'espai turístic quan ningú no ho feia.

Maó, 25 de març.– El cicle de trobades que el Cercle d’Economia està tenint amb el sector turístic de Menorca per analitzar el seu model turístic després de la pandèmia ha tingut com a convidada la directora de Turisme, Cultura i Esport de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Immaculada de Benito, que durant anys va estar vinculada a la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca i que el 2021 va accedir al nou lloc després del seu pas previ pel Grup Iberostar. El fet d’haver conegut la realitat de les Balears li ha servit per posar en valor la situació de Menorca al panorama turístic.

En aquest sentit, la directiva considera que l’Illa està en una posició guanyadora respecte a altres destins perquè s’ha anticipat a qüestions que avui dia formen part de l’agenda de molts competidors. “Quan ningú no parlava de sostenibilitat, de posar límits, de fer una ordenació de l’espai turístic des del punt de vista econòmic, social i sostenible, Menorca ja ho feia”, ha explicat als socis del Cercle. “El món ens demana avui una economia lliure de carboni, una economia de circularitat, en què el que entri i el que surti quedi equilibrat, de noves palanques sobre les quals fer pivotar el model econòmic, d’una sostenibilitat que incorpori els pilars de salut i de seguretat. Menorca és un alumne rellevant que pot oferir-lo, i per això és a la graella de sortida millor situat que la resta”, ha afirmat Inmaculada de Benito.

Entorn de complexitat

Però la directora de Turisme de CEOE no ha volgut passar per alt la complexa situació en què ens trobem des del punt de vista social, econòmic i geopolític, amb la inflació pels núvols, amb els costos energètics disparats i tot això quan al nostre país es començava a parlar de recuperació tot just fa uns mesos. Els reptes

 

 

actuals de canvi climàtic, de digitalització, de mobilitat, de teletreball, de canvis de model en definitiva que obliguen a una transformació no són fàcils d’implantar perquè encara ens estem recuperant de les conseqüències econòmica de la Covid-19.

“Moltes vegades les agendes internacionals estan lligades a entorns de macroeconomia, però les agendes empresarials estan lligades a la realitat de les seves tresoreries i les coses no estan funcionant bé”, ha explicat De Benito. Quan es parla de sostenibilitat crec que hauríem de parlar també d’ètica. A més, ha fet referència a l’eficiència de la despesa pública fent al·lusions a un estudi dut a terme per la Fundació CEOE on es detallava que mitjançant un pla de microcirurgia es podrien recuperar 60 mil milions d’euros. “Si les empreses ho han hagut de fer per sobreviure i les que no ho han fet han acabat desapareixent, perquè no ho fem des de l’administració pública?”, ha dit De Benito.

Afectació a la temporada turística

En el debat posterior amb els socis, Inmaculada de Benito ha fet també referència a les derivades que pugui tenir la guerra d’Ucraïna a la temporada turística, si bé a parer seu Balears està en una posició favorable perquè mercats com Alemanya, per exemple, ja han manifestat la intenció de viatjar a Mallorca aquest estiu, o Turquia, que en estar en un moment de risc pot generar fluxos de turisme cap al nostre país. “Desgraciadament la guerra retardarà la recuperació econòmica i en aquest moment el que més preocupa és la inflació, perquè té com a conseqüència una disminució del poder adquisitiu dels ciutadans o un increment del cost dels viatges”, ha explicat.

 

La intervenció completa es pot consultar al canal youtube del Cercle d’Economia de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.