Sota el títol ‘Xala a s’Esplanada’, l’Ajuntament des Castell posarà en marxa un procés participatiu, obert a tota la ciutadania, per millorar el disseny de la plaça de s’Esplanada.
L’objectiu de la iniciativa és involucrar la ciutadania en el procés per adaptar aquest espai als nous usos i necessitats, i avançar cap a un espai urbà més sostenible, segur, saludable i amable amb les persones, i que afavoreixi les relacions socials i l’economia de proximitat.
La batlessa Joana Escandell ha assenyalat que “des que es va fer la darrera remodelació de s’Esplanada hi ha una insatisfacció general i durant molts anys s’han anat fent petites actuacions. Ara volem posar en marxa aquest procés participatiu per unificar aquestes actuacions, i que la ciutadania opini sobre què ens falta fer i com l’hem d’acabar”.
Per la seva banda, la regidora de Participació Ciutadana, Marisa Àlvarez ha explicat que “l’Esplanada es un punt neuràlgic del poble, i l’hem de transformar per adaptar-la als nous equipaments que l’envoltaran, i les aportacions dels ciutadans i les entitats del municipi ens ajudaran a fer un poble i una zona participada per tots”.
El disseny i la conducció del procés participatiu s’ha encarregat a l’estudi d’arquitectura i urbanisme dLAV Urbana, que compta amb una àmplia experiència en el disseny d’espais urbans amables, habitables i inclusius.
Quina Esplanada volem?
Les ciutats i pobles de tot el món estan duent a terme processos de transformació urbana, amb l’objectiu de crear espais més sostenibles i retornar el protagonisme a les persones, per davant dels vehicles privats.
És per açò que l’actual equip de govern vol posar en marxa un procés participatiu per remodelar s’Esplanada, fer-la coherent i adaptar-la a la nova realitat. A més, cal tenir en compte que en el futur aquest espai acollirà nous equipaments, com la residència geriàtrica i el centre de formació professional, que canviaran el poble i generaran nous fluxos i necessitats.
Tampoc podem oblidar que s’Esplanada és un espai multifuncional, que acull celebracions i activitats de tota mena al llarg de l’any, i que esdevé un lloc de trobada multitudinari durant les festes de Sant Jaume, un esdeveniment que vertebra la identitat del poble.
Tots aquests elements fan necessari un procés participatiu que permeti a tota la ciutadania implicar-se en la millora d’aquest important espai del municipi.
Procés participatiu
La proposta metodològica per al disseny i remodelació de la plaça de s’Esplanada està basada en el concepte de circular design, i té com a objectiu crear un procés participatiu que permeti a tota la ciutadania participar en el codisseny de l’espai i, a la vegada, que impliqui un aprenentatge per a totes les persones participants.
El procés s’iniciarà durant el mes d’abril i acabarà a finals d’octubre, duent-se a terme en dues fases.
Fase 1
L’objectiu d’aquesta fase és analitzar i entendre la idiosincràsia de s’Esplanada, amb la intenció de generar una visió compartida. Aquesta fase començarà amb dues conferències presencials, en les quals s’explicarà el funcionament del procés participatiu i s’estudiarà s’Esplanada des d’un punt de vista històric i arquitectònic. A més, s’exposaran exemples i processos de transformació d’altres espais.
En aquesta fase també es realitzaran trobades amb els representants de les diferents associacions des Castell, i es durà a terme un taller de diagnosi, que servirà per detectar de forma col·lectiva les carències, problemes i encerts de l’espai actual.
Fase 2
Durant aquesta fase es continuaran fent entrevistes a persones rellevants des Castell i de Menorca, que permetin enriquir el procés i aportar idees situades en el context local.
També s’obrirà el procés de recollida de totes les aportacions fetes per la ciutadania, a través d’espais físics i d’un qüestionari en línia.
Una vegada recollides totes les propostes, es durà a terme un taller presencial en el qual s’explicaran els resultats i es duran a terme dinàmiques per a la definició col·lectiva de les actuacions que millor responguin a les necessitats plantejades.
Finalment, es presentaran les tres propostes que passaran a la votació final, que estarà oberta a tota la ciutadania.
El procés conclourà amb la presentació pública de la proposta guanyadora.