Silve Pons. Ciutadella – Trinidad Coll és psicoterapeuta i sexòloga. Aquesta ciutadellenca, especialista en psicoteràpia transpersonal, Gestalt i bioneuroemoció, que també té un màster en PNL, entre altres moltes coses, fa uns mesos que ha obert un centre al carrer Mallorca on, a més de teràpies, imparteix classes de ioga conscient i fa teràpia de parella. La seva és una vocació amb una intencionalitat molt clara “bussejar dins nostre fins a arribar a aquella ombra, aquelles pors i limitacions, que no ens deixen créixer.”
– Com explicaries a la gent que no coneix tota aquesta terminologia, en què consisteixen les diferents teràpies en les que ets especialista?
– Són teràpies basades en la psicologia humanística: la psicoteràpia transpersonal és posterior a la Gestalt i el que fa és, com dic jo, bussejar en el fons de la persona. Quan una persona té un conflicte, pateix un desequilibri emocional, que li fa tenir certs tipus de conductes, d’emocions, sempre hi ha un conflicte intern que l’ha portat a aquell estat. Amb aquest tipus de teràpies el que fem és bussejar, veure quin és l’origen i posar-hi solució, sanar-ho; algunes de les tècniques que podem emprar són la regressió, que és un mètode enquadrat dins la teràpia transpersonal, i la hipnosi ericksoniana, ja dins la bioneuroemoció.
– Què necessaria la teva feina, just en aquest moment, amb tot el que estem vivint!
– El tema de la COVID-19 ha fet sortir a la llum moltes ombres i fantasmes que estaven encoberts. Fins ara estàvem completament enfocats en el nostre exterior, en el dia a dia: fer això, anar allà, aconseguir tal cosa. Al viure cap a l’exterior, totes aquestes ombres i fantasmes vivien tapats, amagats; quan ens hem hagut de veure obligats a parar, a seure, han començat a sortir pors, neguits i preguntes. Com va dir en Carl Gustav Jung, qui va treballar molt amb l’ombra, aquesta part nostra que no sempre es veu, que inclús intentem no veure perquè no ens agrada: “quan tu aprens a mirar la teva ombra, abraçar-la i estimar-la serà quan aprenguis a utilitzar-la; i aquest és el potencial més gran que té l’ésser humà.” La meva feina, quan algú ve a la cosulta, és ajudar a que la persona desperti aquest potencial amagat sota l’ombra.
– Fa molt uns mesos que tens consulta pròpia a Ciutadella, al carrer Mallorca número 37.
– Durant dos anys he estat anant i venint, cada mes, des d’Astúries, i precisament ara he sentit que era el moment d’obrir aquest centre; fa dos mesos que el vam inaugurar i estic molt satisfeta amb l’acollida que estem tenint. Jo sóc de Ciutadella però fa 29 anys que vaig marxar fora de Menorca, he viscut a diferents països i els últims 7 anys els he passat a Galícia, a Lugo, on vaig obrir el primer centre terapèutic i de ioga de la ciutat, que encara està obert i on passo consulta. També he viscut a Astúries, com he comentat, on tenim un altre centre.
– Quan i com comences a sentir curiositat per tot aquest món de les teràpies que ajuden a sanar ombres?
– Va ser per mi mateixa: vaig tenir una època de la meva vida bastant complicada; tot un seguit d’experiències em van portar a patir una depressió grossa, profunda. Va ser al marxar a viure fora d’Espanya quan començo a estudiar psicologia, volia entendre per què m’estava passant el que em passava. Semblava que ho tenia tot, que no hi havia cap motiu justificat per fer que no fos feliç, així que em decideixo a indagar dins de tot aquest món. El que va començar com una inquietud personal ha servit per a adquirir uns coneixements que fan que pugui ajudar a persones que visquin moments dolents i conflictes; a part de la teoria tinc la pràctica.
– Hem de fugir d’aquests moments o, com se sol dir, són les crisis les que ens fan créixer?
– Són aquests moments els que més ens fan créixer; jo vaig aprendre que quan tens un moment de crisis personal realment és una oportunitat que et dona la vida per a descobrir aquella part de tu que no està en concordança. Si l’aprofitem, si no fugim; ningú pot fugir de si mateix ni de la seva pròpia vida. Aquests moments de crisis són un regal que ens fa la vida per a créixer com a persones, aprofitem-los!
La situació actual que estem vivint, la pandèmia, és una oportunitat per a coneixer-nos millor a nosaltres mateixos; en podem treure molt de profit, i descobrir parts de nosaltres que fins ara mai ens havien molestat o ho havien fet i les havíem passat per alt.
– Quin és el perfil de persona que ve al centre buscant eines per a sentir-se millor? Com és una sessió amb tu?
– No hi ha un perfil concret: hi ha des de convictes, estic anant al centre penitenciari, fins a persones que simplement vénen perquè volen créixer, volen millorar com a persones; gent amb molta ansietat, amb estats depressius greus i persones que volen deixar de fumar o abandonar un cert comportament. L’edat va des de nens petits fins a gent gran. Ara que tant es parla de com aquests gairebé dos anys estan fent mal als adolescents, una etapa que ja de per sí és complicada, he de dir que són uns quants els que cerquen respostes; busquen eines per a poder gestionar el que els hi succeeix i evitar caure dins d’un món bastant fosc.
En quant a com és una sessió amb mi, el primer que necessito és informació sobre la persona; i depenent de les seves necessitats, com per sort tinc moltes eines, moltes tècniques i coneixements, aplico les que a ella en concret li seran de més utilitat. La meva feina és vocacional, sé que quan em jubili mai ho faré del tot.
– També ofereixes classes de ioga, per a infants i adults.
– El ioga és una altra part de mi; una part també vocacional. Quan vaig fer les formacions de ioga, que n’he fet vàries, va ser perquè hi havia aquella part de psicologia oriental que em cridava molt l’atenció; el ioga es complementa molt amb la psicoteràpia transpersonal. Una classe de ioga amb mi va més enllà del que són les asanes, de les postures físiques: hi ha el ioga conscient que inclou un exercici de respiració, a l’inici, després l’escalfament seguit de les postures. Sempre hi ha meditació i dins la relaxació hi ha una part terapèutica, on introdueixo un sutta de Budha, un conte, una reflexió per a deixar aquella part oberta dins la persona, dins el seu inconscient, per superar obstacles que nosaltres mateixos ens posem. És en aquest moment de relaxació on estem més receptius. La persona marxa a casa, a part de relaxada, amb un afegit que li ajudarà a fer el click!
– Per últim, parla’ns de la teva faceta com a sexòloga.
– La sexologia és per tractar disfuncions sexuals: problemes de vaginisme, de disfunció erèctil, d’ejaculació precoç, d’anorgàsmia. A més de fer teràpia de parella, que també en faig.
És un tema que costa una miqueta més de compartir, aquí a Menorca; potser per vergonya, pel què diran, perquè problemes sí que n’hi ha. És trist viure-ho en silenci o pensar que és més fàcil prendre’s una Viagra, amb tots els efectes secundaris que aquesta té. Tractar des de la sexologia evita precisament haver de medicar, a més de resoldre aquestes disfuncions i poder gaudir d’una vida sexual plena.
A part de totes les teràpies i classes que ja s’imparteixen al centre, Trinidad Coll vol que aquest sigui un referent com a lloc on poder formar-nos, bé professionalment o bé a nivell personal, per al nostre propi creixement: el mes de març ja hi ha programada una formació en biodescodificació i a l’abril una de PNL, ambdues amb titulació oficial. I ella mateixa impartirà una altra enfocada en la psicoteràpia de l’obesitat. Difícil resumir aquesta àmplia i interessant oferta, i la que encara està per venir! Sort de les xarxes socials on podeu anar-la consultant: a Facebook a Menorca Terapias i a Instagram a Terapias Menorca.