La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, s’ha reunit avui capvespre amb representants de diferents associacions de constructors i promotors de les Illes Balears per informar-los sobre l’habilitació d’una mesura que permetrà al Govern actualitzar el preu màxim de l’habitatge protegit d’iniciativa privada.
Aquesta mesura s’inclou en el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra, que s’ha aprovat en un Consell de Govern extraordinari avui matí i que s’emmarca en el pla de xoc de les Illes Balears per fer front a les conseqüències de la guerra.
Amb aquesta mesura, s’habilita al Consell de Govern per ajustar el preu màxim d’HPO privada als preus efectius de construcció, sempre que aquest ajustament estigui justificat amb un informe tècnic. L’objectiu és fer viable la construcció d’HPO per part de promotors privats i, d’aquesta manera, introduir més habitatge assequible al mercat.
El conseller Josep Marí ha destacat que: “l’encariment del preu de la construcció feia inviable que amb l’actual preu màxim es pogués construir HPO privat”. Amb aquesta revisió de preus “garantim la seva viabilitat amb l’objectiu d’atendre les demandes de la classe mitjana de poder accedir a habitatges amb preus assequibles”, ha afegit el conseller. L’actual règim general d’HPO fixa el preu màxim en 1.940 €/m2 i aquest canvi normatiu permetrà augmentar aquest preu segons la conjuntura del mercat.
Per la seva part la consellera Rosario Sánchez ha explicat que el decret llei aprovat avui habilita la revisió dels contractes públics i concessions per tal de compensar les empreses contractistes de l’Administració “davant l’escalada de preus”. Tal com ha indicat la consellera, aquesta mesura es podrà aplicar en aquells casos “en què s’hagi produït una alteració extraordinària i imprevisible, superior al 6 per cent, en els preus dels materials”. Això afectarà els contractes de l‘administració de la comunitat autònoma, exceptuant els contractes menors, executats o en execució a partir de l’1 de gener del 2021. També serà aplicable als contractes dels consells insulars, dels ajuntaments i del sector públic autonòmic.
Incentivar l’HPO privat
A més de l’encariment dels preus de construcció hi ha altres factors que han dificultat la viabilitat de construir HPO privat, un d’ells és que els Plans Estatals d’Habitatge fa anys que no inclouen subvencions per a la construcció i compra d’HPO. Un altre és que els preus del mòdul d’HPO es mantenien congelats a les Illes Balears des de 2008, lligat a un Reial Decret Estatal, fet que havia provocat que quedassin desfasats.
En aquests moments es disposa de sòl en mans privades destinat a construir-hi HPO i es preveu que aquest vagi en augment, ja que així ho contemplen tant l’esborrany de la Llei Estatal pel dret a l’habitatge com el futur Pla General de Palma. D’altra banda, cal recordar que el Govern va establir que el règim d’HPO fos permanent i que no finalitzés al cap de trenta anys, com passava anteriorment.
L’audiència ha comptat amb l’assistència de la presidenta de l’Associació Constructors de Balears i vicepresidenta de la CAEB, Francisca Alba; el president de l’Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears (PROINBA), Luis Martín; el president de la Comissió de Construcció i Empreses Auxiliars de la CAEB, Óscar Carreras, i la directora general de l’Associació de Constructors, Sandra Verger.