La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha mantingut aquests dies diverses reunions a Brussel·les amb alts representants de les institucions comunitàries i membres d’entitats sindicals i ecologistes, als qui ha traslladat els detalls de la nova llei turística de les Illes Balears. Una normativa que exigirà a les empreses mesures pioneres en sostenibilitat mediambiental i drets laborals i amb la qual es pretén que la comunitat autònoma pugui continuar liderant el turisme gràcies a tota una sèrie de transformacions que portin al destí a ser plenament sostenible i circular.
Durant aquestes trobades, que van arrencar ahir amb la comissària europea de Transports, Adina Vălean, i s’han prolongat durant la jornada d’avui amb sengles reunions amb el comissari europeu d’Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit, i la directora general de Turisme comunitària, Valentina Superti, responsable de turisme de la Direcció General de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes de la Comissió Europea, tant Armengol com Negueruela han desgranat les principals característiques de la nova normativa, així com les novetats laborals que inclou, en benefici de tots els treballadors i treballadores de les Illes. Tot amb l’objectiu de convertir Balears en un referent europeu d’aposta per la qualitat com a destí, la sostenibilitat en la producció i la millora de les condicions de feina.
Entre les principals novetats exposades, destaquen la necessitat d’implementar llits elevables a les habitacions per evitar malalties laborals de les cambreres de pis, així com sistemes d’estalvi d’aigua i limitació de plàstic i paper o el respecte al producte local amb la traçabilitat d’aliments de les illes.
En aquesta línia, Armengol ha defensat la importància d’una normativa turística com la impulsada pel Govern, que actualment està en tramitació parlamentària, ja que situa el benestar dels treballadors en el centre de la indústria turística.
La resposta per part de tots els representants comunitaris ha estat molt positiva davant la iniciativa de les Illes Balears i tots ells han mostrat el seu suport a la nova normativa turística que imperarà a les Illes a partir d’ara. Tant els comissaris com la directora de Turisme han lloat la nova llei i han destacat el compromís valent de les Illes Balears per defensar i salvaguardar els drets dels treballadors, així com per assumir el repte d’aconseguir un turisme més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
En finalitzar la reunió amb el comissari d’Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit, la presidenta ha celebrat «la bona recepció» per part del comissari i ha defensat que, amb aquesta visita, s’estableixin vincles entre el Govern i la Comissió Europea «per continuar avançant en la transformació cap a una societat més justa». Armengol també ha explicat que durant la trobada «hem tingut l’oportunitat de traslladar que les Balears no són només un territori al qual la gent va de vacances, sinó també un lloc molt compromès amb els drets socials i la protecció de l’entorn», a més de ser una regió europea que «necessita de polítiques transversals en matèria insular perquè tenim dificultats que són evidents de competitivitat de les nostres empreses i de perjudici en drets per als nostres ciutadans».
Durant aquestes trobades, la delegació balear ha tingut també l’oportunitat d’explicar les dades que confirmen la recuperació del mercat laboral de les Illes Balears després de la pandèmia o l’impacte en l’estabilitat laboral de milers de treballadors i treballadores que ha tingut l’aprovació de la reforma laboral per part del Govern d’Espanya, i altres mesures, com l’increment del salari mínim interprofessional.
Armengol també ha destacat el paquet de polítiques autonòmiques impulsades a les Illes Balears per a avançar en la sostenibilitat social, econòmica i ambiental. Més enllà de les reunions institucionals, la delegació encapçalada per la presidenta del Govern ha mantingut diverses trobades amb representants d’entitats ecologistes, representants sindicals, l’ambaixador representant permanent d’Espanya davant la Unió Europea i joves de les Illes Balears que treballen actualment en les institucions europees. En tots ells l’acolliment de la nova normativa turística balear ha estat molt positiva.
Després de la reunió amb els representants sindicals, el secretari general de la Confederació Europea de Sindicats, Lucca Visentini, va lloar la nova normativa turística balear i va destacar que «es tracta d’una iniciativa pionera a Europa, que es complementa amb la reforma laboral recentment aprovada per Espanya, que introdueix més estabilitat i redueix la precarietat en el mercat laboral».
«El sector turístic és un dels més importants per a l’economia europea, i ha estat molt afectat per la pandèmia, per això és molt important rellançar-lo, sobre la base de la sostenibilitat per al futur», va declarar poc abans de mostrar el seu suport a la normativa turística balear, «que pot convertir-se en un exemple per a altres regions europees».
Al llarg d’aquestes reunions, tant Armengol com Negueruela han defensat aquesta estratègia ambiciosa per convertir al sector turístic en motor d’impactes positius en tota la societat, que permetrà a les illes ser més sostenibles socialment i ecològica. Gràcies a aquesta estratègia, les Illes Balears podran avançar cap a una transformació que porta temps en marxa i que suposarà no tornar a 2019, sinó arribar a un punt millor en tots els aspectes: en qualitat de l’ocupació, en salaris, en oportunitats per als emprenedors, en negoci, en sostenibilitat ambiental i social, en competitivitat, en igualtat i drets.