La convocatòria pública de subvencions de suport a la mobilitat elèctrica, el programa MOVES III, ha rebut un total de 1.534 sol·licituds a les Illes Balears des que es va obrir aquesta línia d’ajuts el passat 5 de juliol, així que s’ha triplicat el nombre de sol·licituds de l’anterior programa, el MOVES II, que va rebre un total de 564 sol·licituds.
L’import sol·licitat supera els 10,9 milions d’euros, més del pressupost inicial del programa per a les illes, que és de 9,3 milions d’euros. En aquest sentit, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha assenyalat que «a causa de la gran demanda i gràcies a la consciència que tenen la ciutadania i les empreses de les Illes Balears en la seva aposta per la mobilitat elèctrica, el Ministeri ens va informar ahir que les Illes Balears rebran 8,4 milions d’euros extra per a aquesta convocatòria. Amb aquests 8,4 milions d’euros addicionals, arribam fins a quasi 18,3 milions d’euros per seguir accelerant en la mobilitat zero emissions. Tenim la certesa que la convocatòria continuarà tenint èxit i és per això que volem traslladar el missatge, a tothom que vulgui canviar el seu cotxe o instal·lar-se un punt de càrrega, que demani la subvenció, que haurà el crèdit suficient tal com demostra aquesta primera ampliació».
D’altra banda, Yllanes ha recordat que «les Illes Balears vam ser la primera comunitat autònoma en tot l’Estat a aprovar i posar en marxa aquesta convocatòria i ara som una de les primeres comunitats a rebre aquesta ampliació. L’objectiu és no deixar cap sol·licitant sense la seva ajuda. Podem afirmar que la convocatòria ha estat un èxit total i vull informar que les subvencions ja estan arribant als primers sol·licitants, especialment als particulars, que representen més d’un 75 % de les sol·licituds».
Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha apuntat que «les Illes Balears avançam amb bon ritme en l’electrificació de la nostra mobilitat. Veient aquesta gran demanda, es fa necessari ampliar l’arribada d’aquests tipus de subvencions, però també es fa necessari establir una xarxa pública de punts de càrrega robusta. Per aquest motiu, aquesta setmana vam presentar des del Govern la modernització de la xarxa pública de punts de càrrega de vehicles elèctrics de les Illes Balears i que garantirà una millor atenció als usuaris. La mobilitat, igual que la ciutadania, fa passes per aconseguir una sostenibilitat vital per a les nostres illes, ja sigui en forma de reducció d’emissions o de consum».
«Tenim clar que un dels reptes prioritaris d’aquest Govern és una mobilitat lliure d’emissions per descarbonitzar el nostre model i aconseguir els objectius previstos en la Llei de canvi climàtic i transició energètica. I que la mobilitat terrestre és de les principals emissores de CO2 a l’aire de les nostres illes. Tanmateix, no hem d’oblidar que tenim la taxa més elevada de l’Estat de vehicles per habitant. Per tant, la primera finalitat en matèria de mobilitat és fomentar el transport públic i col·lectiu, tal com està fent el Govern», ha afegit.
Del total de les 1.534 sol·licituds presentades fins avui, 1.257 s’han produït a Mallorca, 90 a Menorca, 173 a Eivissa i 14 a Formentera. D’aquestes 1.534 sol·licituds, 1.162 han estat per a l’adquisició de vehicles (945 a Mallorca, 62 a Menorca, 144 a Eivissa i 11 a Formentera) i 388 per a infraestructura de recàrrega (327 a Mallorca, 27 a Menorca, 31 a Eivissa i 3 a Formentera). Cal assenyalar que es pot donar el cas que en una sola sol·licitud s’hagi demanat tant l’adquisició del vehicle com el punt de càrrega.
D’aquest total de sol·licituds, 1.160 han estat de particulars (972 a Mallorca, 59 a Menorca, 126 a Eivissa i 11 a Formentera). D’aquestes, 954 han estat per a vehicles (780 a Mallorca, 53 a Menorca, 11 a Eivissa i 10 a Formentera) i 231 per a punts de càrrega (207 a Mallorca, 6 Menorca, 17 Eivissa i 1 a Formentera).
Així mateix, les empreses i entitats de les Illes Balears han presentat un total de 366 sol·licituds (285 a Mallorca, 31 a Menorca, 47 a Eivissa i 3 a Formentera). D’aquestes, 208 han estat per a l’adquisició de vehicles (165 a Mallorca, 9 a Menorca, 33 a Eivissa i 1 a Formentera) i 157 per a punts de càrrega (120 a Mallorca, 21 a Menorca, 14 a Eivissa i 2 a Formentera).
Actuacions de la convocatòria
La convocatòria pública de subvencions MOVES III està destinada a actuacions lligades a la mobilitat elèctrica que impulsin, d’una banda, l’adquisició de vehicles elèctrics endollables i de pila de combustible, i, de l’altra, la implantació d’infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics.
Cal destacar que en aquesta edició del pla augmenta el límit de vehicles per empreses —de 30 a 50 per any. Així mateix, el Govern pot limitar la quantia de subvenció total a vehicles sense desballestar i s’augmenten els ajuts un 10 % per a persones amb mobilitat reduïda, taxis i persones que resideixin a municipis de menys de 5.000 habitants. Així, en el cas de particulars, els ajuts per a l’adquisició de vehicles nous s’incrementen fins a 7.000 euros per a cotxes elèctrics que acreditin desballestament. En el cas de les furgonetes, els ajuts poden arribar fins als 9.000 euros per a les que ho acreditin. Quant a les motocicletes, els ajuts poden anar entre 1.100 i 1.300 euros, depenent de si se n’acredita o no el desballestament.
Pel que fa a les empreses, els ajuts per a adquisició de vehicles nous en el cas que no acreditin desballestament van des dels 2.900 euros per a pimes als 2.200 euros per a grans empreses. En el cas que acreditin desballestament, els ajuts poden ser de fins a 4.000 euros en el cas de pimes i fins a 3.000 euros en el cas de grans empreses. En el cas de furgonetes, les pimes poden rebre ajuts de fins a 5.000 euros i les grans empreses de fins a 4.000 euros, depenent de si n’acrediten o no el desballestament.
El programa d’incentius per a l’adquisició de vehicles elèctrics endollables disposa d’un import total de 6,3 milions d’euros, mentre que el pressupost disponible per a la instal·lació d’infraestructura de recàrrega de vehicle elèctric és de tres milions d’euros.
El termini per presentar les sol·licituds del pla MOVES III es va iniciar el passat dia 5 de juliol de 2021 i arriba fins al 31 de desembre de 2023 o fins al possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria. És important destacar que, si s’exhaureix la quantia, l’Estat té un fons de contingència de 400 milions d’euros que destinarà a aquelles comunitats que abans del juliol de 2022 hagin compromès el crèdit.
Actualment les Illes Balears compten amb un total de 880 punts d’accés públic, dels quals més del 70 % (628 punts) estan integrats en la MELIB, una xarxa que el Govern va anunciar aquesta setmana que modernitzarà. D’aquests 628 punts de la xarxa MELIB, 485 es troben a Mallorca, 59 a Menorca, 70 a Eivissa i 14 a Formentera. L’objectiu del Govern és superar el miler de punts de càrrega a totes les Illes Balears el 2022. També es preveu acompanyar la creació de zones de baixes emissions i actuacions de descarbonització de la mar.
Aquesta línia d’ajuts està cofinançada per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) i s’emmarca dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència europeu.