Menorca té tots els ingredients per convertir-se en la capital mediterrània del ioga. És una destinació tranquil·la, respectuosa amb el medi ambient i on és possible trobar el benestar en majúscules. Així ho creuen els impulsors de YogaGallery Menorca que, del 26 al 30 de maig, celebrarà la seva primera edició al Llatzeret, una petita illa ubicada dins el port de Maó. Aquest espai únic, declarat bé d’interès cultural el 1993, serà l’escenari de la fusió de tres disciplines: ioga, art i música.
YogaGallery Menorca neix amb l’objectiu d’esdevenir el referent anual per al públic que estima el ioga, que també estima l’art i busca propostes innovadores en un entorn singular com és el port de Maó.
Pensat originàriament per servir com a espai on els tripulants de les naus que arribaven a l’illa passaven la seva quarantena, el Llatzeret és un espai carregat d’història, una història que, en un temps com el que ens ha tocat viure, pot sonar familiar. Paral·lelismes a part, el lloc és, avui dia, un espai on tot està predisposat per tal que qui el visiti se senti envaït per una sensació de calma i pau. El fet que només s’hi pugui arribar en vaixell afavoreix que, desplaçant-s’hi, un no pugui evitar sentir que està emprenent un viatge, un viatge que té com a destí les remotes terres on varen viure els primers ioguis.
No es pot parlar de ioga sense fer-ho de l’Índia, el seu lloc de naixement. Així doncs, un dels principals objectius de YogaGallery Menorca és que els seus participants es sentin traslladats al país del Ganges, un univers diferent regit per lleis filosòfiques que propugnen l’harmonia entre el cos, la ment, la natura. En aquesta tasca hi jugaran un paper important els mestres Surinder Singh i Vimal Sharma, que es desplaçaran des de Rishikesh (Índia) especialment per a l’ocasió, i que seran els encarregats d’impartir diverses masterclass en companyia de professors vinguts d’altres llocs, com ara la brasilera Rochelle Mello i la francesa Juliette Campbell-Allard, i els professors del Duna Yoga Studio de Menorca, Laia Hernando i Gabriel Balleste.Amb la idea de que aquest esdeveniment sigui un tot holístic, una experiència que involucri també l’aspecte espiritual de l’art, la cultura local es veurà representada en les obres d’artistes com l’escultora Laetitia Lara i el pintor Florit Nin. Amb trajectòries consolidades en les seves respectives disciplines, aquests dos creadors menorquins comparteixen una vessant espiritual que els fa idonis per a un esdeveniment com aquest. Ella treballa la relació entre allò humà i diví a través dels arquetips de la deessa terra, i ell ha dedicat part dels seus quadres a la representació de cranis on s’hi dibuixen somnis colorits que connecten l’home amb realitats que escapen als límits imposats per la realitat material.
I és que, a més de bastir ponts entre els ioguis de l’illa i els d’altres racons del món, una de les claus del format que proposa YogaGallery Menorca és la idea d’un maridatge sensorial que quedarà completat amb la música. És d’aquesta forma, que els seus organitzadors conviden a aprofundir en una pràctica respectuosa i basada en tres eixos: l’alegria, l’harmonia i la pau Interior.
Aquestes activitats compondran la rutina que, de dos quarts de nou del matí ocuparà el dia dels participants d’aquesta Gallery de ioga, única en el seu gènere i que espera poder esdevenir una cita ineludible per als amants d’una forma d’entendre el ioga que té, a Menorca, el seu escenari ideal. Fins ara ja ens han fet costat diverses institucions i empreses que comparteixen la filosofia YogaGallery Menorca, com ara la Fundació Foment del Turisme de Menorca, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Ballears, les àrees de Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Maó, el Llatzeret, els hotels Hevresac i Rafal Rubí, Natura, Ocean52, India Veda o Yoga Tribe.