El 45è Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO, presidit per Rússia, s’havia convocat pels dies 19 a 30 de juny a la ciutat de Kazan. Amb la invasió russa d’Ucraïna, la celebració efectiva d’aquesta reunió, en la qual s’ha de decidir, entre d’altres, la inscripció de la candidatura de Menorca Talaiòtica a la llista de Patrimoni Mundial, ha quedado en suspens, a l’espera d’esdeveniments. Els passats 15 i 16 de març es va reunir el Consell Executiu del Comitè de Patrimoni Mundial, i malgrat els països membres van considerar diverses possibilitats, la reunió va finalitzar sense acord.
Davant l’estancament de la situació i l’agreujament de la guerra a Ucraïna, els representants de quaranta-sis països membres de la Convenció de Patrimoni Mundial, entre els quals Espanya, van signar a principis d’abril una carta oberta declarant que no acudirien a la 45a sessió del Comitè de Patrimoni Mundial si se celebrava a Rússia, i que tampoc hi assistirien si se celebrava a un altre país però baix presidència russa.
Finalment, dia 19 d’abril l’ambaixador delegat permanent de Rússia davant la UNESCO, Alexander Kuznetsov, en la seva qualitat d’actual president del Consell Executiu del Comitè de Patrimoni Mundial, va enviar una carta a tots els membres d’aquest consell notificant l’ajornament de la celebració de la 45a sessió del Comitè de Patrimoni Mundial, inicialment prevista pels dies 19 a 30 de juny. En aquesta comunicació no especifica cap termini o solució alternativa a la celebració del Comitè, i indica que si no rebia resposta abans del 21 d’abril a les 13:00h, entendria que s’està d’acord amb aquesta decisió.
Davant d’aquesta situació, tots els estats membres de la Unió Europea han decidit unànimement no respondre a l’escrit del president rus del Comitè de Patrimoni Mundial, en considerar que, de moment, l’ajornament de la 45a sessió del Comitè és la solució més pragmàtica.
El vicepresident i conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, considera que aquesta decisió, encara que previsible, no deixa de ser dolorosa, en primer lloc i per damunt de tot perquè significa que la guerra d’agressió contra Ucraïna continua viva, amb el greu patiment de totes les seves víctimes directes i indirectes, i en segon lloc perquè significa que la inscripció de Menorca Talaiòtica a la llista de Patrimoni Mundial haurà de continuar esperant.
En aquest sentit, s’ha de dir que aquesta notícia no afecta el procés d’avaluació de la candidatura menorquina per part d’ICOMOS, que ja es troba molt avançat i, en teoria, pràcticament finalitzat. D’acord amb les Directrius pràctiques per a l’aplicació de la Convenció del Patrimoni Mundial d’UNESCO, guia de referència obligada, l’informe definitiu d’ICOMOS sobre les candidatures presentades s’ha de fer arribar als seus promotors sis setmanes abans de l’inici de la sessió del Comitè de Patrimoni Mundial.
Açò significa que si s’hagués mantingut la convocatòria de Kazan, que s’havia d’iniciar el 19 de juny, a principis de la segona setmana de maig s’hauria conegut l’informe definitiu sobre la candidatura de Menorca Talaiòtica, i la seva eventual recomanació d’inscripció a la UNESCO. Ara, amb l’ajornament de la 45a sessió del Comitè de Patrimoni Mundial, el més probable és que ICOMOS, seguint els procediments establerts, esperi a enviar els informes definitius fins que es conegui la nova data de celebració d’aquesta reunió decisiva per als interessos de la candidatura menorquina.
En aquest sentit, Miquel Àngel Maria indica que la feina per part de la candidatura estava ja enllestida, amb independència del que pogués passar, i que només restava esperar la recepció de l’esmentat informe definitiu d’ICOMOS. Amb la prudència amb què s’ha expressat sempre que ha estat preguntat sobre les possibilitats de la candidatura de Menorca Talaiòtica, Maria es mostra satisfet per la feina realitzada, i manté les sensacions positives sobre el desenllaç final que va expressar després de les trobades d’avaluació mantingudes amb ICOMOS.
Maria conclou que la concreció d’una nova convocatòria de la 45a sessió del Comitè de Patrimoni Mundial seria la millor notícia per culminar el llarg camí de la candidatura de Menorca Talaiòtica, amb el desig que també significàs el retorn de la pau, la llibertat i l’estabilitat a Ucraïna i al món.