Aquest manuscrit conté textes i imatges de botànica i astronomia principalment però no es coneix amb seguretat qui és l’autor ni en quin idioma està escrit.
El manuscrit el va trobar el 1912 l’arxiver Voynich que el va comprar a uns jesuites italians.
Es tracta de 240 pàgines encuadernades que contenen principalment textes i ilustracions en color de plantes i d’astronomia.
L’encuadernació, la numeració i els colors de les imatges són posteriors a la seua elaboració.
Per les proves de carboni-14 s’ha datat le seua elaboració entre 1404 i 1438.
Aquí hem posat unes mostres però tot el document es pot consultar amb molt bona resolució a l’enllaç mostrat de la universitat de Yale.
S’han fet moltes teories sobre l’autoria i sobre l’idioma però de moment no es coneix amb seguretat.
Entre altres, l’autoria s’ha atribuït a Roger Bacon (1214-1294), Leonardo da Vinci (1452-1519) quan era un fillet, però les dates no coincideixen.
Quan a l’idioma s’han proposat moltes teories: anglès antic, dialectes alemays, ucranià, francès, llengües orientals, …
De moment l’idioma en que està escrit es diu Voynichés.
Segons un article publicat l’abril de 2019 pel doctor Gerard Cheshire de la Universidad de Bristol, el manuscrit l’haurien escrit en un llatí vulgar, que mai s’emprava en documents oficials, unes monges dominiques de l’illa de Isquia del golf de Nàpols. No hi ha massa acord per part dels experts en història de l’edat mitjana.
Els escrits pràcticament no diferencien majúscules i minúscules.
L’alfabet considerat (EVA) seria aquest.
També apareixen altres símbols poc freqüents.
Quan a les seccions hi ha moltes ilustracions de plantes algunes identificades i altres no conegudes, dibuixos d’astronomia, secció de biologia amb tubs que duen líquids, secció de farmàcia amb fulles i arrels i al final unes pàgines d’unes 300 «receptes» amb una estrella dibuixada a cada recepta.
En la secció d’astronomia hi ha alguns signes del zodíac i s’enten el mes de cada signe. Es posen algunes mostres: Taure del mes de maig, unes receptes, un dels tubs i arrels.