ACNBrussel·les – La Comissió Europea torna a advertir Espanya de l’elevat deute i atur, unes “vulnerabilitats” que ja fa anys que demana resoldre a l’Estat. En les recomanacions macroeconòmiques publicades aquest dilluns, Brussel·les apunta que el deute d’empreses i llars “excedeix els nivells de prudència”, així com que el deute públic és “força superior” al nivell previ a la covid-19. A més, la Comissió Europea adverteix que la vinculació de les pensions a la inflació “pot resultar en una despesa major a l’esperada” i en un context, remarca Brussel·les, de “pressió inflacionària”. “La reforma de les pensions s’ha d’implementar completament”, diu el document, “inclosa la relació amb la sostenibilitat fiscal”, afegeix.
En l’informe, la Comissió Europea manté Espanya entre els estats que “segueixen experimentant desequilibris”, juntament amb sis països més. L’executiu comunitari preveu que el dèficit segueixi per sobre del límit del 3% com a mínim fins al 2023. En el document, calcula que les mesures per fer front a l’augment del preu de l’energia tinguin un impacte en el dèficit i que “millori” un cop es vagin retirant les iniciatives.
Pel que fa al deute públic, l’executiu comunitari subratlla que és una “font de vulnerabilitat”. Preveu que la relació entre el deute i el PIB continuï a la baixa, com passava abans de la pandèmia, tant aquest any com el que ve. Pel que fa a la inflació, Brussel·les diu que “es mantindrà molt elevada” aquest any i alerta que “els riscos a la baixa amenacen” el creixement, tal com ja va apuntar en les darreres projeccions econòmiques.
Pel que fa al mercat laboral, la Comissió Europea alerta de la segmentació i de l’elevat atur a l’Estat, especialment entre els joves. Amb tot, avala els moviments a l’Estat per millorar el mercat laboral. “Les reformes passades i recents del mercat laboral i la continuació de l’aplicació del pla de recuperació ajudaran a abordar les vulnerabilitats restants d’Espanya”, subratlla el document.
Sobre l’endeutament de les empreses i les llars, Brussel·les alerta que, amb la retirada gradual de les mesures de suport, cal vigilar les situacions d’endeutament “excessiu” perquè poden perjudicar la inversió i el creixement els pròxims mesos.