Maó. – El Compromís Plastic Free Menorca (CPFM ), una iniciativa de l’Aliança Menorca Sense Plàstic, neix per acompanyar les empreses fora del sector HORECA que treballen o volen treballar en la reducció de plàstic. Per participar al CPFM les empreses han de, com a mínim, complir amb: la Llei 08/2019 de residus de les Illes Balears; la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular i, amb la Directiva UE 2019/904, en els aspectes de gestió de residus. Per això s’ha editat una guia i l’Aliança Menorca Sense Plàstic comprova que les empreses certament compleixen aquestes normatives i que les entenen correctament. D’altra banda, les empreses han de redactar una política de reducció de plàstics, és a dir, deixar per escrit el compromís de reducció d’ús de plàstic sobre la base de la situació inicial de partida. Per això, l’Aliança acompanya les empreses a analitzar la seva situació actual i marcar-se uns objectius en aquelles àrees o aspectes on poden tenir capacitat d’influència i/o millora. Les empreses també han de buscar activament solucions per reduir l’ús de plàstics d’un sol ús i no substituir-los per bioplàstics (plàstics derivats de productes vegetals, com ara l’oli de soja, el blat de moro o la fècula de patata). El Compromís també busca exalçar la capacitat de les empreses per sensibilitzar, demanant a les empreses que comparteixin amb els clients les seves bones pràctiques i formin els seus empleats en aquestes mateixes.
Marta Pérez, coordinadora de l’Aliança Menorca Sense Plàstic comenta: “Després de consolidar Plastic Free Balearics -que va dirigida a les empreses del sector HORECA-, volíem donar resposta a les empreses fora d’HORECA que ens havien contactat amb la intenció de reduir el ús de plàstic.”. També afegeix que: “Volíem donar-li un enfocament diferent per diferenciar-la clarament de Plastic Free Balearics i per això, el CPFM es basa que cada empresa sigui conscient dels seus punts febles pel que fa als residus plàstics i es marqui uns objectius per anar resolent-los” .
Rebecca Morris, Directora de Menorca Preservation explica que: “Volíem fer una primera prova per veure si allò que havíem plantejat amb el CPFM tenia sentit i era àgil i des de la galeria d’art Hauser & Wirth ens havien transmès el seu interès a ajudar-nos en aquesta tasca . Hem treballat amb elles, veient on hi havia mancances per entendre i aplicar el Compromís. La seva implicació i participació han estat essencials per poder llançar aquest Compromís avui a la resta d’empreses de l’illa”.
La galeria d’art Hauser & Wirth, amb seu a 16 localitzacions, està compromesa a protegir el futur del medi ambient i crear pràctiques sostenibles en totes les seves activitats. Globalment, la galeria treballa per ser una organització ‘carboni zero’ i reduir les seves emissions de gas com a mínim un 50% abans del 2030, entre altres iniciatives. A Menorca, Hauser & Wirth incorpora pràctiques sostenibles al projecte de conservació, a les seves operacions diàries ia través de col·laboracions significatives. En particular, en la política de reducció de plàstic s’han compromès a la millora contínua del seu impacte mediambiental; la reducció al mínim de l’ús de plàstics d’un sol ús i substituir-los per productes respectuosos amb el medi ambient; la prevenció de les fuites de plàstics al mar; la formació i els recursos per als empleats; la comunicació als visitants de la importància de respectar lentorn natural de lilla i la visibilitat i el suport a les iniciatives que ajuden a preservar el medi ambient, entre altres.
Mar Rescalvo, Directora de Hauser & Wirth Menorca, comenta: “A l’arrel del projecte hi ha la voluntat de contribuir a la preservació d’un entorn natural i històric tan especial com és l’Illa del Rei, i aquest compromís ens sembla un pas indispensable a la nostra política de sostenibilitat L’enfocament de l’Aliança Menorca Sense Plàstic és realista i ambiciós, centrant-se a reduir l’ús de plàstics alhora contempla el context de l’empresa de manera holística.”
Per participar al Compromís Plastic Free Menorca, les empreses han d’emplenar aquest formulari de contacte i seguidament, la Coordinadora de l’Aliança Menorca Sense Plàstic es posarà en contacte per explicar els passos que cal seguir a cada empresa.