La presidenta Armengol es reuneix amb impulsors de la legalització de l’avortament a l’Argentina La cap de l’executiu, la consellera Garrido i un grup de diputades nacionals comparteixen experiències sobre els avenços dels drets de les dones

Armengol

La presidenta del Govern, Francina Armengol, s’ha reunit, en el marc del seu viatge oficial a l’Argentina, amb activistes i líders polítiques que impulsaren la recent legalització de l’avortament al país. A la trobada, a la qual han assistit quatre diputades nacionals i la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, la presidenta ha conegut de primera mà com el moviment de la marea verda es va convertir en una llei per a l’avortament legal i segur, alhora que ha compartit experiències dels avenços en matèria dels drets de les dones que s’han aprovat recentment a les Illes Balears i a Espanya.

La interrupció voluntària de l’embaràs és legal a l’Argentina des del desembre del 2020 i després d’una llarga lluita del moviment feminista, que ha impulsat mobilitzacions en el mateix sentit a altres països de la regió. Amb la nova llei, que permet l’avortament fins a la catorzena setmana de gestació, queda derogada la norma vigent des del 1921, que el considerava un delicte amb penes de presó només exceptuat en cas de violació o de risc per a la vida de la mare.

La presidenta ha recordat durant la reunió els diferents avenços assolits en aquesta matèria recentment a Espanya, com és el fet d’haver recuperat el dret de les joves de 16 i 17 anys d’avortar sense el requeriment d’un consentiment familiar o la creació d’una incapacitat temporal perquè les dones que passen per un avortament, voluntari o involuntari, tenguin temps per recuperar-se.

També ha reivindicat que recentment s’hagi tipificat com a delicte a l’Estat espanyol l’assetjament per part de grups antidecisió a les portes de les clíniques on es practiquen interrupcions voluntàries de l’embaràs cap a les dones i cap al personal que hi treballa.

Aquests avenços, que s’han produït en l’àmbit estatal, estan acompanyats de feina impulsada també per les comunitats autònomes. En aquest sentit, la presidenta ha explicat el reconeixement en matèria de drets de les dones que va suposar l’aprovació de la Llei d’igualtat del 2016, que reconeix com a violència masclista la violència simbòlica i la violència econòmica, o la creació, amb vista al 2023, d’un centre de crisi d’atenció a víctimes de violència sexual 24 hores.

El Pla de Coeducació, el Pla de Conciliació i Corresponsabilitat, les iniciatives en matèria laboral (com el programa SOIB Dona o el programa d’impuls a l’autoocupació creat amb les cambres de comerç) i la creació d’ajuts econòmics per a orfes de violència masclista o fills i filles d’una víctima que, com a conseqüència de la violència de gènere, pateixi una discapacitat són altres avenços recents que la presidenta ha explicat durant la reunió.

La presidenta Armengol ha defensat la importància d’aquestes reunions, «que ens permeten entrellaçar-nos millor i continuar treballant en xarxa totes per fer possible la igualtat real entre homes i dones, que ara mateix no existeix». La presidenta també ha valorat positivament la possibilitat d’haver pogut compartir «avanços molt importants» assolits en matèria dels drets de les dones tant a l’Argentina com a Espanya més enllà de la llei de l’avortament i ha agraït la tasca a les diputades, «que són un referent per a totes nosaltres».

Les assistents a la trobada han estat, a més de la presidenta i la consellera, les diputades nacionals Mara Brawer, Blanca Osuna, Carolina Yutrovic i Susana Landriscini, totes elles partícips de la campanya en favor de la legalització de l’avortament.

Armengol, hoste d’honor de Buenos Aires

Armengol - Argentina

Prèviament, la presidenta havia estat rebuda per una comitiva de la Legislatura de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires, on va ser distingida hoste d’honor. Aquesta distinció es concedeix a través d’un decret del Cap de Govern i consisteix en l’entrega d’un diploma. Durant l’acte, la presidenta va poder intercanviar experiències amb diversos membres de la Legislatura, així com conèixer les diferents iniciatives polítiques que s’hi estan impulsant actualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.