El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest dijous les obres d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila, que es convertirà en la major instal·lació d’autoconsum de l’illa de Menorca.
Yllanes ha estat acompanyat del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el gerent de l’IBE, Ferran Rosa; el batle de Maó, Héctor Pons; la gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Ana Trenado Andreu; la directora insular de Medi Ambient, Irene Estaún, i el director de l’obra, d’Inti Energia, Jordi Quer.
El projecte d’instal·lació de plaques solars és el més important que ha impulsat l’Institut Balear de l’Energia (IBE) durant el 2021, i ha comptat amb un pressupost d’1,46 milions d’euros, destinat a cobrir les 362 places d’aparcament de l’hospital amb plaques solars que produiran el 20 % del que consumeix el centre. A aquesta instal·lació se li sumarà l’estalvi de les plaques ja existents a la coberta de l’edifici. Si tenim en compte que la factura elèctrica de l’edifici va ser de 800.000 euros l’exercici passat, això implica un estalvi anual de 160.000 euros, un import que podria ser superior atesa la volatilitat que es registra en el preu de la llum.
El vicepresident Yllanes ha tornat a incidir en la importància que té aquest projecte quant a la sobirania energètica de les Illes en general i de Menorca en particular. «Ens trobam davant d’una infraestructura estratègica. El Mateu Orfila és un dels majors consumidors d’energia de l’illa de Menorca i amb aquesta instal·lació que s’està duent a terme, gràcies a la feina de l’IBE, el que fem és afavorir l’estalvi energètic i ho fem sense consumir territori». «La transició energètica té molt a veure amb la salut, ja que el que propiciam és la reducció de l’ús de combustibles fòssils per deixar d’emetre gasos contaminants a l’atmosfera i, consegüentment, millorar la qualitat de l’aire que respiram. A més, abaratim la factura de la llum de l’Hospital, un altre fet del qual es pot veure beneficiada la ciutadania de les Illes».
Així mateix, Héctor Pons, batle de Maó ha indicat que «la construcció de la nova instal·lació de plaques fotovoltaiques de l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila és una passa molt important per al municipi de Maó. Cal tenir en compte que concentra les instal·lacions amb major consum energètic de l’illa; serveis d’àmbit insular com el propi hospital o l’aeroport, i, per tant, és important avançar amb la seva autonomia energètica. Tot això, suposa avançar cap a l’energia neta que es genera al municipi de Maó, i aquest projecte en particular posa de manifest el compromís de totes les administracions —Govern, Consell Insular i Ajuntament— i també del Ministeri així com l’IDAE, que dona suport a la implementació i creixement d’aquestes instal·lacions. És evident que el repte de la transició energètica es podrà assumir si totes les administracions van en el mateix sentit. I aquesta és una de les prioritats del moment que estem vivint».
Per a la directora insular de Medi Ambient, Irene Estaún, “aquest és el rumb, demostrar que podem generar la nostra pròpia energia, renovable i propera. Seguim el desplegament de l’Estratègia Menorca 2030, i superam els 3,2 MW de potència instal·lada d’autoconsums d’administracions en sòl urbà, que sumats a la instal·lada per particulars i empreses arriba a més de 8MW”.
El projecte
El projecte que s’està duent a terme a l’aparcament del Mateu Orfila preveu la instal·lació de 2570 panells fotovoltaics que generaran una potència de 976 kW, que se sumen als 392 kW ja existents a la coberta, i que donaran una potència nominal total de 1368 kW. La instal·lació damunt l’aparcament produirà 1.048.873 kWh/any d’electricitat verda i evitarà la crema de més de 237.000 kg de combustible anuals.
S’ha de tenir en compte que l’Hospital Mateu Orfila suposa l’1,5 % de tot el consum d’energia de l’illa de Menorca. Per tant, la coberta solar contribuirà a disminuir de manera considerable les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle: es calcula que s’evitarà l’emissió de 805 tones de CO2, a més de l’emissió d’altres gasos contaminants com SO2 (diòxid de sofre) —1,3 tones/any— i òxids de nitrogen —2,1 tones/any—, amb importants efectes sobre la salut de les persones.
El projecte d’instal·lació de plaques solars de l’Hospital Mateu Orfila s’emmarca dins la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix l’obligació d’instal·lar plaques solars a tots els aparcaments públics de més de 1.000 m2. Amb més de 15.000 m2, aquest serà el primer aparcament d’un hospital públic completament cobert amb panells fotovoltaics que entri en funcionament a les Illes Balears. Forma part també dels projectes impulsats des de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica Govern per potenciar les energies renovables en entorns urbans com cobertes, aparcaments, edificis públics, o l’impuls a l’autoconsum.
Cal assenyalar que l’Hospital Mateu Orfila ja va estrenar, a l’octubre de 2017, un parc fotovoltaic amb 4.700 m2 de panells solars instal·lats en la coberta de l’edifici. Aquest parc genera 590.000 kWh a l’any, el 9 % de l’energia que necessita el centre, i ha permès retallar la factura anual en uns 45.000 euros.
Aquest projecte s’emmarca dins del Pla d’Autoconsum de la Comunitat Autònoma presentat el passat dia 3 de març de 2022, que preveu reduir en 13 milions d’euros la factura de la llum de l’Administració de manera anual i produeixi fins a 60 MW de potència nous a través d’energia fotovoltaica, per accelerar així la descarbonització de les illes. Així, es passarà del 2,4 % actual de energies renovables en l’Administració pública a cobrir fins al 34,4 % amb aquestes instal·lacions. El Pla, previst per al període 2022-2026, també preveu reduir prop de 52.000 tones de CO2 l’any, l’equivalent a vuit mesos sense vehicles a la Via de Cintura de Palma.
El Pla d’Autoconsum de la CAIB té com a objectiu accelerar la descarbonització de l’Administració pública i, per aquest motiu, les instal·lacions se centren en diverses àrees d’actuació. En total, es duran a terme 166 instal·lacions de plaques solars, el 84,9 % de les quals seran a Mallorca; el 7,1 %, a Menorca; el 6,6 %, a Eivissa, i l’1,4 % a Formentera.