Finca es Rafal, Mallorca

El llatzaret acollirà el 25è Congrés Espanyol d’Ornitologia de SEO BirdLife L'organització ecologista ha escollit Menorca per celebrar les jornades científiques, que tindran lloc del 9 al 13 de novembre

 

Del 9 al 13 de novembre, ciència, conservació i aus es donaran cita al 25è Congrés Espanyol d’Ornitologia de SEO BirdLife, que tindrà lloc a la Reserva de Biosfera de Menorca. L’organització ecologista, una de les més antigues d’Espanya, ha escollit l’illa del Llatzeret de Maó per celebrar les jornades científiques amb un ampli programa d’activitats del màxim interès ornitològic.

Durant cinc dies, i seguint les orientacions del Comitè Científic de SEO/BirdLife, el Llatzeret acollirà sessions científiques, taules rodones, comunicacions orals, presentacions de pòsters i reunions de grups de treball al voltant del món de les aus i de la mà dels grans experts i expertes en ornitologia d’Europa.

A més de les sessions científiques, el programa del congrés inclou tota una sèrie d’activitats paral·leles com ara excursions ornitològiques o visites d’interès pensades tant per als conferenciants com per a la població local.

Inscripcions obertes

Ja és possible inscriure’s per assistir al congrés, obert a tota persona interessada en l’ornitologia. La quota d’inscripció per assistir a totes les sessions del congrés inclou dietes, desplaçament fins al Llatzeret i una de les excursions ornitològiques que se celebraran durant l’esdeveniment. Les inscripcions estan disponibles en aquest enllaç.

Menorca, destinació ornitològica

Les característiques geològiques, climàtiques i geogràfiques de l’illa de Menorca propicien l’existència d’una àmplia varietat d’hàbitats i, en conseqüència, d’una important varietat d’espècies d’aus, des de rapinyaires a aus comuns, aquàtiques o migratòries. Al voltant de 300 espècies diferents habiten els aiguamolls, barrancs, penya-segats, zones de cultiu, illots i boscos de la Reserva de Biosfera de Menorca al llarg de l’any.

D’entre elles destaquen espècies com la baldriga balear; l’espècie endèmica marina més amenaçada d’Europa que nidifica a Menorca; el corb marí emplomallat, au marina endèmica de la Mediterrània; o les importants comunitats d’aus rapinyaires a l’illa, com el milà reial, en estat de conservació amenaçat i que compta amb una de les poblacions més ben conservades d’Espanya a Menorca; o l’aufrany, també amenaçat i que té a l’illa la població més densa del món.

L’illa és a més un important punt d’hivernada per a moltes espècies d’aus, així com de parada a la ruta de moltes aus migratòries entre Àfrica i el nord d’Europa.

PROGRAMA

Conferència inaugural (dia 9 al matí). Owls for peace. Alexandre Roulin, professor de Biologia a la Universitat de Lausana (Suïssa).
Plenària (dia 10 matí). Què ens expliquen les aus amb els seus cants? Esther Sebastián González, investigadora Ramon i Cajal del Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant.
Plenària (dia 10 tarda). Aus aquàtiques com a vectors de dispersió: serveis i disserveis en diferents escenaris de canvi global. Marta I. Sánchez, científica titular del CSIC a l’Estació Biològica de Doñana.
Plenària (dia 11 matí). The potential of museum collections for studies of relationships and biological processes in birds in the era of genomics. Martin Irestedt, Departament de Bioinformàtica i Genètica, Museu Suec d’Història Natural, i professor associat del Departament de Zoologia de la Universitat d’Estocolm.
Plenària (dia 11 tarda). Introduced mammals on Mediterranean Islands where we stand? Critical example of cat predation on seabird. Elsa Bonnaud, professora adjunta a la Universitat de París Saclay.
Plenària (dia 12 matí). Virus transmesos per vectors que poden afectar la salut pública i la salut de les aus. Jordi Figuerola, investigador científic del Departament d’Ecologia d’Aiguamolls a l’Estació Biològica de Doñana – CSIC.
Conferència de cloenda (dia 12 al matí). Aus urbanes: fent de la necessitat virtut. Diego Gil, investigador en Ecologia Evolutiva del Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC).

Els detalls del programa aniran detallant-se en les pròximes dates, a mesura que es vagi culminant la selecció de participants, continguts, comunicacions i pòsters.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.