Es pot gaudir d’algunes de les peces de la col·lecció etnològica “Més enllà de l’or i de la plata” de Mónica Fernández Arco i de les seves fotografies, juntament amb una selecció del fons de Col·lecció Hdez. Sanz – Hdez. Mora que mostra elements de la identitat menorquina.
“Identitats. Tan enfora tan a prop” presenta una exposició acurada on tèxtils, joieria, ornamentacions, quadres i fotografies s’organitzen conceptualment a illes d’identitat, on cada cultura serveix d’eix narratiu per exposar aspectes comuns de la humanitat partint de la seva bellesa identitària.
L’exposició cerca generar a l’espectador el sentiment d’unitat a la diversitat humana des de tres espais. El primer està dedicat al folklore menorquí en comparativa amb altres cultures: vídeo, aquarel·les, gegantons, bosses de plata, barrets i calçat popular són el punt de partida del paral·lelisme intercultural que és àmpliament desenvolupat a l’espai expositiu principal.
Aquest recorregut acaba en una tercera sala on el visitant es veu immers en una experiència audiovisual on es projecten més de dues-centes fotografies de tribus i comunitats del món. La cançó Africayunis ha estat adaptada per a l’exposició per un dels seus compositors, el músic de projecció internacional David Devanagari, i acompanya el visitant en un recorregut a través de més de dos-cents objectes etnològics, similars a altres presents a museus com el Quai Branly de París o el Metropolitan de Nova York.
Mónica Fernández Arco (1971) – fotògrafa documental i col·leccionista- viu dedicada des de l’any 1992 a la seva col·lecció de més de tres mil objectes “Més enllà de l’or i de la plata”, projecte que la fa viatjar als llocs més recòndits del planeta i que es finança gràcies a la seva activitat al Mercat Nocturn de Cales Fonts, on es pot trobar per descobrir la finalitat de la seva tasca: crear un pont entre cultures a partir de la bellesa de tèxtils i joieria tribal i ètnica.
L’exposició s’inaugurarà el 18 de juny, amb un acte – a les 18 hores – presentat per José Luís Dicenta Ballester, ambaixador espanyol i prolífic diplomàtic en missions humanitàries. Estarà oberta fins el 25 de setembre de 2022. A més, es faran visites guiades a càrrec de la comissària, els diumenges 19 juny, 9 juliol, 13 agost i 17 setembre a les 12 hores.
La mostra està organitzada per l’Ajuntament de Maó juntament amb el Consell Insular de Menorca i amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears.