Miriam Triay / Ciutadella – Hem encetat ja, i de forma oficial, després d’aquestes esperades festes, la temporada estival de Menorca. I amb aquesta ha arribat el nou projecte cultural de la Fundació Lithica que fa uns quants estius que ens acompanya. Aquest any ens trobam davant Fosquets de Lithica, situat a ses Pedreres de s’Hostal, “una programació escènica, que va de juliol a setembre, i que es presenta com la següent etapa, ja consolidada i amb projecte de futur, a dintre de la història de Lithica”, segons apunta la cap de cultura de la Fundació Lithica-Pedreres de s’Hostal, Anna Bagur.
L’ESSÈNCIA DELS FOSQUETS DE LITHICA
“El que sempre intentam transmetre des de Lithica és la fusió entre el més tradicional i arcaic, i el més obert, contemporani i internacional”, explica Bagur. Per açò, en el programa d’aquest any podem trobar des de col·laboracions amb festivals catalans, fins a grups de música clàssica de l’Índia, així com cantants molt nostres, de la terra.
Si passam, cronològicament, per les actuacions que conformen aquesta programació diversa i eclèctica, demà, 7 de juliol, a les 21h, podrem gaudir de la presentació del disc «Les ales obertes», de la menorquina cantautora i compositora, Maria Àngels Gornés. En paraules d’Anna Bagur, es tracta d’un “referent en la música folk, que presenta una obra molt pròpia, molt íntima, amb un munt de poesies, autors… serà molt interessant”.
MARIA ÀNGELS GORNÉS I LES (SEVES) ALES OBERTES
Una obra que, capaç d’obrir les ales, podrà barrejar-se amb Lithica, un “lloc únic i impressionant, que permet sentir la naturalesa a prop, un element cabdal”, segons explica la mateixa Maria Àngels Gornés. Es tracta, per tant, de la capacitat que ambdues màgies culturals, tant la del lloc com la del disc, conflueixin davant el gran públic, per primera vegada.
Un disc que mostra el diàleg entre els poemes que hi apareixen i l’autora, una connexió que funciona de fa temps, i que demostren la professionalitat de Gornés a l’hora de musicar lletres. Unes cançons fetes “des del cor, cap al cor de la gent” i que, a més, s’acompanyen d’elements naturals que encaixaran a la perfecció amb l’espai escollit. “La presentació estarà formada per 15 cançons molt variades, on la terra, la naturalesa i el mar hi són molt presents, però també estan plenes d’emocions i sentiments, com l’esperança”, expressa l’autora.
Així mateix, i per aconseguir que la música flueixi per Lithica, la cantautora ciutadellenca estarà acompanyada de Guillem Soldevila, productor del disc, teclat, guitarra i veu, Violant Menorca, violí i cors, Lluis Gener, baix i contrabaix, David Rotger, guitarres, i Moisès Pelegrí, percussions. Un equip i una actuació que, encetant els Fosquets de Lithica, deixen una porta oberta cap a la màgia cultural que podrem apreciar aquest estiu.
QUATRE MESOS DE CULTURA
Seguint amb el programa, el 14 de juliol a les 21:30h tindrà lloc la reproducció del film «Toscana», de Pau Durà, estrenat al Festival de Màlaga 2022; mostra de la col·laboració que Lithica porta a terme amb diferents entitats com, en aquest cas, el Festival Internacional de Cinema de Menorca, el FICME. A més, i en paraules de Bagur, “està presentada per una de les actrius, Malen Arteiro; element important ja que permetrà veure a l’artista més enllà de la pantalla”.
El 20 de juliol, a les 21h, tindrà lloc el concert de «Bach to Beach», gràcies a la col·laboració amb el reconegut festival Bachcelona, una “interpretació d’un repertori de dones compositores, del classicisme, romanticisme, i post-romanticisme, que, a més, presentarà peces de Bach i Schumann a l’inici de cada part”. Aquesta actuació estarà formada pel pianista Daniel Tarrida i la soprano Cari Tinney.
Seguidament, els dies 23 i 24 de juliol, a les 21h, tindrà lloc la funció del circ cabaret, «El otro lado», de la companyia A plom i vol, i amb la direcció de Jorge Albuerme, que permetrà als artistes reinterpretar les seves actuacions en un espai ampli i idoni per aquest tipus d’acrobàcies i nombres. “Són artistes de diferents disciplines que es reuniran aquí i es lligaran, s’adaptaran a l’escenari”.
Per tancar el mes de juliol, el 28, a les 21h, ens acompanyaran la música i dansa clàssiques de l’Índia, amb «Chennai Express», del grup musical Talfactory. Es tracta d’un grup polifacètic, amb professionals experimentats, creat per Núria Sala i Federico Sanesi, dos artistes dedicats des de fa més de 30 anys a la música i dansa clàssica de l’índia.
El 4 d’agost a les 20:30h, gaudirem amb l’actuació de Fukio Saxophone Quartet, un quartet internacional de saxofonistes especialitzats en música contemporània, amb un component d’especial relació amb l’illa, Xavier Larsson, “un músic ciutadellenc d’un nivell professional altíssim”.
El mes d’agost també xalarem, el 12, a les 22h, amb la recuperació de la Nit de Lluna Plena. “Enguany hem decidit recuperar aquesta cita especial, però també d’acotar-ho en el temps, per aconseguir una nit de lluna plena, amb molta llum de la lluna”, afirma Bagur. Una nit acompanyada del recital de Ravid Goldschmidt, que toca el handpan, “un modern instrument metàl·lic de percussió”, en contraposició a Víctor Carol i el seu didgeridoo, “un instrument de vent molt arcaic”. Juntament amb la ballarina Gêliah Dansànima, que ens delectarà amb la seva dansa oriental.
El 18 d’agost, a les 20:30h tindrà lloc «Lux Stellarum», un concert ofert per Margarita Barbal, la veu, i Catherine Weidemann, al salteri, basat en els cants de la música i compositora Hildegard Von Bingen. “Aquesta música medieval era també il·lustradora de manuscrits, per això durant l’actuació es projectaran les seves il·lustracions”.
Després, els dies 27, 28 i 29, a les 19h, com a part del Festival Pedra Viva, tindrà lloc Pedra en Viu, “una mostra menorquina d’arts escèniques”, un concurs destinat a mostrar el talent creatiu dels menorquins. Iniciant el mes de setembre, i posant fi a la programació, el 3 a les 20h, tindrà lloc el teatre «La voz humana», de la mà de la companyia dansa-teatre Tal i tal, amb l’actriu Sita Muñoz, i dirigida per Joan Taltavull.
A més d’aquest programa, durant aquesta temporada estival també cal destacar un segon escenari, el Jardí Medieval, que acollirà la «Quietud Musical», una sèrie d’actuacions i recitals que, amb una durada de mitja hora, tindran lloc cada dimecres. Durant el juliol i agost a les 20h, i el setembre a les 19:30h, es podrà gaudir, en jornades alternes, tant de la guitarra espanyola de Joan Mercadal, com del violí barroc d’Eva Febrer.
UN CARTELL AMB ÀNIMA
Finalment, i com a colofó d’aquesta programació eclèctica, Lithica ha pogut disposar de la mà professional i artística del dissenyador Pablo Delcan, que ha sigut capaç d’aportar “una mirada innovadora i contemporània, a partir de la bretxa, d’una cosa més arcaica i emblemàtica de Lithica”. A més de sumar-hi un joc d’estètiques, escales i conceptes, que, intencionadament, busquen crear la sensació a l’espectador que es troba enmig de la pedrera de l’amfiteatre.
Lithica obra les ales cap a un estiu ple de festivals, concerts i cultura, però sobretot, varietat, amb un programa de voluntat oberta, on es troben actuacions procedents d’un ampli ventall de gèneres. Un lloc convertit en “un protagonista més”, un espai natural, de la terra, i molt nostre, que aquest estiu tindrà el plaer de contemplar com els diferents concerts que hi tindran lloc, conflueixen i es fusionen amb la màgia cultural que conviu a Ses Pedreres.