El Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports publica una oferta de contracte menor per a l’elaboració defotogrametries i estudis 3D de sis monuments de l’illa: cinc monuments prehistòrics —la sala hipòstila de Torre Vella, el talaiot nord de Sant Agustí Vell, la sala hipòstila des Lloc Nou (Alaior), el talaiot de Rafal Roig (Es Mercadal) i el talaiot de Torre Vella d’en Lozano (Ciutadella)— i la Sala d’Armes del Castell de Santa Àgueda (Ferreries). Els objectius són el foment de la conservació, investigació, catalogació, restauració i difusió del patrimoni històric, mitjançant l’elaboració de documentació fotogramètrica de diferents béns del patrimoni històric de Menorca.
Aquest contracte està finançat amb fons europeus Next Generation EU, transferits des de l’Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i d’aquesta al Consell Insular de Menorca (CIM), que disposa de la competència de la gestió del patrimoni històric de l’illa. El pressupost del contracte menor de serveis serà com a màxim de 14.975 € sense IVA. Les empreses o professionals que hi estiguin interessats poden presentar la seva proposta al Departament de Cultura fins 20 dies naturals a partir de la publicació al tauler d’anuncis del CIM, comptant el dia de publicació (7 de juliol). El desenvolupament del servei s’iniciarà en la data de la formalització de l’encàrrec i la seva durada serà de sis mesos.
L’ús de sistemes de registre 3D i documentació virtual aplicades al patrimoni és una realitat que s’ha anat imposant cada cop més en els últims anys. El desenvolupament tecnològic d’equips fotogràfics digitals d’alta resolució i de programari informàtic afí per al tractament d’imatges bidimensionals o tridimensionals i el processat de models fotogramètrics, ha permès que en els últims anys aquestes activitats de documentació 3D hagin passat de ser un procediment experimental i excepcional a convertir-se en una pràctica habitual en un gran nombre de monuments patrimonials i excavacions arqueològiques terrestres i subaquàtiques arreu del món.
Per tal d’obtindre un model 3D en alta qualitat s’han de realitzar extenses sessions fotogràfiques (entre 500 i 1.500 fotografies), tant de l’exterior com de l’interior dels monuments. Es necessiten una gran quantitat de fotografies ja que les imatges es capten a molt poca distància per tal d’obtindre el màxim de detalls. Aquestes sessions fotogràfiques s’han de processar amb diversos softwares fotogramètrics i s’obté com a resultat diferents models de representació gràfica 3D d’alta qualitat i mesurable del monument fotografiat.
Un cop creat el model 3D escalat es poden generar les ortofotografies mesurables de planta, d’alçats i de totes les seccions que es creguin convenients. Amb el model 3D i mitjançant els programes d’edició 3D i renderitzat podrem desplaçar-nos tant per l’interior com per l’exterior del monument objecte de fotogrametria. Per a més informació sobre aquesta oferta, podeu dirigir-vos al Servei de Patrimoni Històric del CIM: Tel. 971 36 07 93 i/o simon.gornes@cime.es.
Podeu consultar l’oferta completa aquí.