ACN Madrid – El Congrés dels Diputats celebra aquest dimarts, dimecres i dijous el primer debat de política general des del 2015 i el primer també amb Pedro Sánchez com a president. No hi serà present el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, que no té acta de diputat. La Moncloa ja ha avançat que el president espanyol té previst fer-hi anuncis per revertir la percepció sobre els efectes de la guerra. El debat servirà per certificar si es fa realitat el gir del president espanyol cap a l’esquerra i per establir la sintonia amb el seu soci de govern, Podem, i també amb les formacions que li han donat suport parlamentari, com ERC i Bildu.
Sánchez arriba al debat després de diverses derrotes electorals (l’última a Andalusia) i amb les enquestes en contra. Les aparegudes aquest cap de setmana ja situen el PP en disposició d’intentar un govern en solitari, sense el suport del Vox. Per l’esquerra, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va presentar el passat divendres la plataforma ‘Sumar’ amb què vol reunificar totes les formacions a l’esquerra del PSOE en un sol projecte per disputar l’espai progressista.
La Moncloa veu en aquest debat una oportunitat per exposar les iniciatives que ha dut a terme fins ara per plantar cara als efectes de la crisi, i també per iniciar la remuntada partint de les noves propostes que han d’arribar a percebre els ciutadans. L’inici de la ‘remuntada’, però, topa amb les discrepàncies amb Podem per la despesa militar i la batalla cultural amb la dreta amb la Memòria Democràtica com a últim exponent.
Segons la portaveu el govern espanyol, Sánchez presentarà mesures econòmiques i socials per donar la “resposta adequada” a la crisi en un moment tan dur com la pandèmia i pels efectes de la guerra d’Ucraïna. El president espanyol, ha dit, vetlla per dotar “d’avanços i drets” la societat i per donar cobertura als treballadors marcant “clarament” la tasca del govern de coalició progressista.
A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rodríguez també ha rebatut les crítiques a la Llei de Memòria Democràtica per part de la dreta però també de l’expresident del govern espanyol Felipe González. Per valorar-la, ha dit, primer “cal fer-li una lectura”, perquè el que fa és “condemnar el franquisme” i “homenatjar les víctimes del franquisme, de la guerra i de la dictadura” i que “reconeix l’amnistia, que va ser un èxit dels demòcrates, i fer valdre la Constitució com a base fonamental de la democràcia”.
El president espanyol ha desplegat en les últimes setmanes un nou discurs on acusa alguns poders “ocults” de treballar per torpedinar l’actuació del seu executiu. Malgrat que ha renunciat a una reforma fiscal immediata i que ha deixat l’impost sobre les elèctriques per al 2023, podria anunciar noves mesures que suposin un retorn del seu mandat a l’essència de les promeses que el van situar a Moncloa a les eleccions posteriors a la moció de censura.
El debat també ha de servir per calibrar les relacions del president espanyol amb els partits que li han donat suport al Congrés. Sánchez vol reeditar le aliances per aprovar els pressupostos generals de l’Estat per al 2023. El ‘Catalangate’ i la manca d’execució de les inversions han deteriorat les relacions amb ERC, però la trobada entre Sánchez i Aragonès d’aquest divendres i una eventual convocatòria de la taula de diàleg abans d’agost poden aplanar aquest flanc.
El president espanyol obrirà el debat el dimarts a les 12h del migdia. Podrà fer una intervenció sense límit de temps que previsiblement acabarà al voltant de les dues. Després, a les 16h començaran a intervenir els grups, de major a menor començant pel PP. Els seus portaveus disposen de 30 minuts en la seva intervenció inicial i 10 de rèplica. Sánchez els respondrà sense límit de temps.
Si dimarts el debat acabarà previsiblement amb ERC, dimecres serà el torn de la resta de formacions. Tancarà el debat el PSOE i el mateix Sánchez. Quan finalitzi el debat començarà un termini de 30 minuts en què els grups podran registrar les seves propostes de resolució. Cada grup té dret a presentar un màxim de 15 propostes de resolució, i no pot demanar que es votin per punts separats.
Dijous a les 10 es començaran a debatre les propostes de resolució en torns de 15 minuts. Els grups hi poden presentar esmenes i és possible que alguns grups acordin textos transaccionals amb els socialistes. Quan acabi el debat no es votaran, perquè primer es debatrà la Llei de la Memòria Històrica, la reforma de la Llei del CGPJ perquè pugui elegir magistrats del TC, i el decret de mesures anticrisi.