Finca es Rafal, Mallorca

Salut anima la població a posar-se la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 per arribar a la tardor amb el màxim nivell d’immunitat possible Davant l’augment de casos de COVID-19, el Servei de Salut ha pres mesures per agilitar la tramitació de les baixes per coronavirus a través de les COVID Exprés

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha animat la població a posar-se la tercera dosi de la vacuna contra la COVID-19 per augmentar la protecció i facilitar que les Illes Balears arribin a la tardor amb un nivell elevat d’immunitat. Així ho ha dit durant una compareixença parlamentària, en la qual ha explicat les actuacions que s’han duit a terme per reforçar el sistema sanitari els mesos d’estiu.

Aquest reforç de recursos té per finalitat principal donar una atenció adequada tenint en compte tres aspectes: l’increment de la demanda derivada de l’augment de població flotant; el dret al descans i les vacances dels professionals sanitaris i l’increment dels casos de coronavirus ara que l’absència de restriccions i la tornada a les activitats habituals han afavorit la transmissibilitat del virus.

En aquest sentit, Gómez ha explicat que el Servei de Salut de les Illes Balears ha fet feina en tres línies:  modificar circuits per filtrar i ordenar la demanda; contractar més professionals, i invertir en activitat extraordinària.

Pel que fa a la reordenació de circuits, la consellera ha destacat la posada en marxa d’Infosalut Connecta, central telefònica que facilita l’accés a l’atenció primària i agilitza les gestions de la ciutadania.

Aquest recurs assigna als usuaris una cita amb el professional que pot resoldre de manera més eficaç la seva necessitat específica, ja sigui un metge, un infermer, un administratiu o un treballador social, per exemple, cadascun dels quals té la seva pròpia agenda.

Amb aquest sistema de triatge s’eviten esperes innecessàries als pacients i es descarrega els professionals d’una feina que no els correspon. A més, Infosalut Connecta ofereix informació telefònica i resol tràmits sense necessitat que els usuaris s’hagin de desplaçar.

També, davant l’augment de casos de COVID-19, el Servei de Salut ha pres mesures per agilitar la tramitació de les baixes per coronavirus a través de les COVID Exprés. Ho fan des del 7 de juliol i permeten alliberar els centres de salut d’aquesta tasca.

D’altra banda, a més de reordenar circuits per guanyar eficiència, Salut té previstes 1.541 contractacions des del mes de maig passat fins al setembre. Estan repartides entre totes les illes i pertanyen a una desena de categories. La immensa majoria són infermeres i tècnics en cures d’infermeria. El servei d’emergències sanitàries 061 també ha estat reforçat amb 14 vehicles i 50 professionals.

D’aquesta manera es preveu garantir el dret al descans dels professionals i mantenir la qualitat de l’activitat assistencial.

Quant a les accions per accelerar l’activitat i escurçar el temps d’espera, Gómez ha recordat que ara fa dos mesos es va posar en marxa un pla de xoc molt ambiciós, amb una inversió de 45 milions d’euros, 18 milions dels quals van dirigits a remunerar activitat extraordinària hospitalària i 27 milions són per a activitat concertada.

Així mateix, s’ha referit a l’acord al qual s’ha arribat amb el Sindicat Mèdic de les Balears per reconèixer l’esforç dels professionals sanitaris i incentivar l’activitat extraordinària en atenció primària. Es destinaran 4 milions per augmentar en un 50 % la jornada extraordinària, que passarà d’uns 200 a uns 300 euros, per compensar els metges que superin el seu contingent (quota) o que hagin de fer substitucions i per actualitzar la remuneració per als coordinadors de centre, directors d’infermeria i responsables d’admissió.

Totes aquestes iniciatives tenen per finalitat tornar al més aviat possible als indicadors de gener de 2020 i aconseguir que en el termini d’un any ningú no esperi més de 6 mesos per a una intervenció ni 2 mesos per a una consulta.

Actualment, ha remarcat la consellera, els primers resultats ja es veuen, ja que en dos mesos s’ha produït una reducció en 6 dies per a una consulta (que se situa en 52 dies) i una reducció de 23 dies per a una intervenció quirúrgica (que se situa en 110).

Patricia Gómez ha explicat que la pandèmia continua plantejant reptes per al sistema sanitari, per la qual cosa és imprescindible continuar incidint en la necessitat de posar-se la tercera dosi de la vacuna. «Aprofit de bell nou per fer una crida a les persones que s’han de posar la 3a dosi i que encara no ho han fet perquè passaren la COVID entre els mesos de desembre i febrer. També, per demanar precaució», ha manifestat.

La consellera de Salut i Consum ha comparegut ja en 21 ocasions durant la legislatura, la major part a petició pròpia. Aquesta vegada ho ha fet a petició del Partit Popular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.