Finca es Rafal, Mallorca

Sant Lluís tria el nom de “Teresa Pons Cardona” pel nou carrer El procés de votació telemàtica es va obrir el passat dimecres, 6 de juliol, i han pogut participar a través de la pàgina web totes les persones residents a Sant Lluís majors de 16 anys

 

La votació telemàtica per a què la ciutadania de Sant Lluís triés el nom del carrer ubicat davant el CEIP Sa Garriga ha finalitzat aquest dilluns a mitja nit, i la proposta que ha obtingut més vots ha estat la de Teresa Pons Cardona. Aquesta opció ha obtingut 164 vots, mentre que l’opció d’Alícia Sintes Olives n’ha aconseguit 161.

El procés de votació es va obrir el passat dimecres, 6 de juliol, i han pogut participar a través de la pàgina web totes les persones residents a Sant Lluís majors de 16 anys. Per tal de facilitar la participació, des del Consistori s’ha habilitat un servei per ajudar a les persones no familiaritzades amb els processos telemàtics, de tal manera que es podia votar presencialment a l’Ajuntament amb l’assessorament del Servei d’Atenció a la Ciutadania, o també es podia fer a la paradeta que cada divendres té el Consistori al Mercat de Nit.

Les dues propostes que s’han sotmès a votació han sorgit de la comissió d’estudiosos del municipi, formada per persones independents coneixedores de la història de Sant Lluís. L’única premisa que ha posat l’Ajuntament és que les propostes fossin noms de dona, ja que el municipi no compta ara mateix amb noms de carrers dedicats a dones. A partir d’aquí, i en base a la feina i criteri dels integrants d’aquesta comissió, s’han sotmès a votació les propostes de Teresa Pons Cardona i Alícia Sintes Olives, ambdues vinculades al món educatiu i de la investigació. Ara, una vegada finalitzada la votació, l’equip de govern elevarà al proper Ple la proposta de posar el nom de Teresa Pons Cardona al carrer ubicat davant el CEIP Sa Garriga, essent la decisió final dels membres del Plenari.

Des de l’equip de govern es valora de manera molt positiva l’elevada participació en aquesta votació (s’han registrat 325 vots), i també s’està molt satisfet del fet que aquest procés ha permès conèixer més i posar en valor el nom de dues figures femenines del municipi, que s’ha demostat són perfils molt estimats i valorats al poble.

Teresa Pons Cardona

Per Toni Seguí

Teresa Pons Cardona (Sant Lluís, 1902-1960) va ser sa petita de nou germans -set al·lotes i dos al·lots- de sa família formada per Joan Pons i Joana Cardona. Va cursar estudis primaris a s’escola de fietes des seu poble amb ses mestres Isabel Florentina i Àgueda Cardona, amb qui va fer de passant, és a dir, d’auxiliar de mestra.

D’origen molt humil, son pare, en Joan “Moreres”, era sabater de banqueta. Na Teresa va estudiar per lliure amb es mestre Francisco Cardona Carreras, fent batxiller i magisteri. El 1929 va acabar sa carrera i dos anys després va ser anomenada interina a s’Escola Graduada d’Al·lotes, des carrer Sant Josep de Maó, fins es juny que va viatjar a Palma per preparar ses oposicions. Setmanes després, el 18 de juliol va esclatar sa Guerra Civil i na Teresa va perdre es contacte amb sa seva família i a partir de novembre va ser anomenada mestra interina a sa població mallorquina de Santa Margalida.

El 1944 na Teresa, amb ses oposicions dins sa butxaca, va tornar a Sant Lluís, on va exercir de mestre nacional. El 1958 va ser anomenada directora de s’Escola Nacional Graduada d’Al·lotes de Sant Lluís. Ses seves alumnes, dones avui ja grans, la recorden com una persona de gran humanitat, senzilla, amable, dotada d’una personalitat irrepetible, caritativa, molt religiosa. Sa seva vocació era s’escola i vivia per s’ensenyament ses vint-i-quatre hores des dia. Cada matí acostumava a escriure una sentència o màxima a sa pissarra. A més d’ensenyar, també educava.

“Doña” Teresa va morir dia 1 de juny de 1960, amb només 58 anys, i es seu funeral i enterrament va ser una impressionant mostra de dol. Sa comitiva fúnebre va estar formada pes batle, regidors, cap de sa Guàrdia Civil, familiars, es director i mestres de s’escola de Sant Lluís i també mestres d’altres pobles, i nombrosos vesins que van voler acompanyar-la fins as darrer moment.

Dia 13 de març de 1993, un grup d’exalumnes li va retre un senzill homenatge, amb una missa en sa seva memòria i una xerrada sobre la mestre a l’OAR, amb una petita exposició de materials pedagògics de l’època.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.