La recuperació física i psicològica i la inserció sociolaboral de dones víctimes de violència en totes les seves formes, prostitució, tràfic de persones i violència familiar a Phnom Penh i apropament a la frontera amb Tailàndia és l’objectiu principal del projecte de cooperació que s’estava duent a terme a Cambodja per part de la Fundació de Solidaritat Amaranta en suport a la feina que fan l’ONG Renacer Walk with Women de les religioses adoratrius, amb la col·laboració de la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern dels Illes Balears, a través de la Direcció General de Cooperació.
La iniciativa de cooperació internacional pretén garantir els drets fonamentals de les dones a partir d’un procés d’empoderament mitjançant l’acolliment i l’atenció integral, que els possibiliti adquirir competències bàsiques personals i professionals. Es tracta també d’un programa que està permetent millorar la labor que les religioses adoratrices a través de la seva ONG Renacer Walk with Women realitzen a la casa d’acolliment de Phnom Penh.
Un total de 122 persones es beneficien de forma directa de les actuacions dutes a terme en el marc d’aquest projecte que lluita contra les greus situacions de vulneració de drets que suposa el fet de trobar-se en situació de prostitució i/o tràfic de persones, violència i abús sexual, en contextos socials altament empobrits o mancats de suport legal, sociofamiliar i sanitari. D’elles, 46 són dones acollides en el shelter amb un total de 24 menors i 76 dones en processos d’inserció social i autonomia fora de la casa d’acolliment.
“L’aposta per una intervenció a la frontera amb Tailàndia suposa oferir una atenció especial en la identificació de dones víctimes de tracta, així com oferir un espai d’acolliment i cura que permeti a les dones reconèixer-se a si mateixes i fer valer els seus drets fonamentals” explica Pilar Casas, representant legal a Cambodja de Renacer Walk with Women, pertanyent a la comunitat de religioses adoratrius de Phnom Penh. “A través del procés d’acolliment i atenció integral tractem de possibilitar a la dona adquirir competències bàsiques personals, culturals, relacionals i de formació professional que facilitin la seva inserció social i laboral” afegeix Pilar Casas.
Per la seva banda, Laura Celià, directora general de Cooperació de la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern balear argumenta que “les dones som un dels col·lectius més vulnerables a tot el món i les situacions de vulnerabilitat s’agreugen de forma extremadament preocupant en certs contextos. És el cas de les dones víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual. Per això una de les prioritats de la Conselleria d’Afers Socials i Esports a través de la Direcció General de Cooperació és abordar les causes estructurals de la desigualtat de gènere amb una mirada feminista i decolonial. És una qüestió de coherència de polítiques”. Celià afegeix que “un terç dels recursos de la Direcció General de Cooperació es destina a impulsar accions i projectes de cooperació i gènere, entre els quals destaca el de la FSA que aborda una qüestió altament complexa, com és l’atenció a dones en situació de prostitució, tracta i violència de gènere a Cambodja. Gràcies a la seva feina, la solidaritat balear aconsegueix millorar la vida i generar noves oportunitats a dones del sud que veuen vulnerats els seus drets”.
La Fundació
La Fundació de Solidaritat Amaranta és una organització privada sense ànim de lucre, de naturalesa fundacional, creada per les Religioses Adoratrius per cohesionar la seva acció social. La seva finalitat és afavorir la integració personal i la incorporació social de dones i menors víctimes de violències basades en el gènere, com l’explotació sexual, el tràfic d’éssers humans o la violència en parella, des d’un enfocament de gènere i drets humans.
Per dur a terme la seva feina, la Fundació compta amb sis delegacions a Espanya i internacionalment està present a 18 països, en els quals dona suport la feina feta per la congregació a través de l’Obra Social d’Adoratrius.