Itziar Lecea /Ciutadella – Des d’aquest estiu, ja es pot visitar un dels palaus més espectaculars de Ciutadella, el del comte de Torre-Saura. La Fundación José María de Olives y de Ponsich, Conde de Torre-Saura, amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni històric, cultural i material que s’amaga rere el marès d’aquest emblemàtic edifici, ha organitzat, a través de l’empresa Talaia Cultura, visites guiades. Així, cada dilluns, dijous i divendres, es pot fer el recorregut per la part visitable de la casa, en procés de recuperació.
El germen de les visites
Alberto Coll és una de les persones que gestiona l’empresa Talaia Cultura. I, des de fa uns anys, ofereixen visites guiades a diferents punts culturals de referència de la nostra ciutat. Un exemple proper al que van encetar el passat 30 de juny al palau de Torre-Saura, són les visites que ja fa uns estius gestionen al palau Olivar, just al costat. Però la feina d’aquesta empresa, va més enllà. “A petició de la Fundació, noltros estem fent la recuperació de l’arxiu històric, que compta amb uns 100.000 documents. Fa uns 18 mesos que hi feim feina i n’hem recuperat ja uns quants milers. Damunt aquesta feina, es va obrir la possibilitat d’obrir la casa a les visites, i així va ser com vam muntar les excursions guiades per la part que ara és visitable. El que es recapti, es reinvertirà en la restauració d’objectes del palau, perquè hi queda moltíssim de patrimoni que s’ha de recuperar abans de poder mostrar al públic”, comenta Coll.
El que fa especial l’obertura de les portes del palau de Cas Comte, com apunta Coll és que “és la casa més gran de ciutadella i pot aportar un atractiu turístic, com feim amb Ca n’Olivar. És per açò que les visites dels dilluns i dijous són en català/espanyol i les del divendres a matí, les fem en anglès i francès.” D’aquesta manera, les visites, a banda d’un reclam turístic, serveixen per aconseguir finançament extra per la recuperació patrimonial, un dels objectius que persegueix la Fundació -com va demostrar amb la restauració del Molí des Comte-.
La visita
Pel que fa a la visita guiada, s’ha estructurat de manera que primer es dona un context històric i del que suposa per la noblesa de Ciutadella, iniciant el relat amb l’explicació de com es donaven els títols nobiliaris. Sembla que, ja fos per part dels reis Alfons III d’Aragó o Jaume II de Mallorca, o bé per part de títols concedits pels Àustries, en total són quatre els que trobam a Ciutadella: el marquesat d’Albranca (Família Martorell – Casa del Duc), la baronia de Lluriach (Família Olivar), el comtat de Torre-Saura (Família Olives), la baronia de Sant Antoni, avui extingida (família Vigo). I també s’afegeix, tot i no ser pròpiament oriünds de Ciutadella, però sí de plena integració, els marquesats de Terranova i Menas Albas (família Squella).
Dintre d’aquest context, la visita conta la història del comtat de Torre-Saura, concedit el 1818 pel rei Ferran VII al Sr. Bernardo-Ignacio de Olives i Olives. Tanmateix, la família Olives ja entroncava aquest títol amb una hidalguia més antiga, un privilegi de cavalleria concedit per Felip II a D. Juan Quart, descendent de mossèn Bernardo Quart, amb hidalguia i possessió de Torre d’en Quart, que hauria rebut d’Alfons III després de la conquesta de 1287.
Aquest detall s’enllaça a la visita amb la situació de l’actual palau, que s’assenta en part sobre la casa dels Quart a la confluència entre la plaça del Born i el carrer Major. De tan antic i prestigiós llinatge van ser importants càrrecs a Ciutadella durant l’edat mitjana i principis de l’edat moderna que ocuparien diferents membres, com a tinent governador de Menorca, diputat a Barcelona, regent de la governació i capitania general, etc. comptant els Quart amb un carrer dedicat a la ciutat al segle XVI.
El primer comte de Torre-Saura
Don Bernardo Ignacio d’Olives i Olives va ser el primer comte a ostentar el títol, concedit pel rei Ferran VII el 1818. En aquell moment, Don Bernardo Ignacio d’Olives i Olives tenia 51 anys, comptava amb 12 germans i va triar el nom de Torre-Saura per al comtat per raó de la seva possessió de la fortalesa del mateix nom ubicada al sud de Ciutadella. D’ell es sap que va ser un home compromès amb el seu temps, la seva filiació profundament monàrquica. I que la seva oposició durant el trienni liberal (1820/1823) li va suposar, juntament amb el marquès d’Albranca i altres destacats personatges de la ciutat, la seva deportació i empresonament a Múrcia. Tanmateix, el 1822, en tornar i encara durant el trienni, va ser nomenat alcalde de Ciutadella. Per molt poc temps, a causa del restabliment momentani de les antigues Universitats que no es van suprimir i substituir definitivament pels ajuntaments que ara coneixem fins a la promulgació del Decret de Nova Planta de 1832.
Va morir l’any 1833, amb 66 anys. Curiosament, el mateix any que moria el rei Ferran VII, que 15 anys abans li havia concedit el títol nobiliari. Havia estat, en vida, l’impulsor del projecte de reforma del gran palau pairal, encara que no va veure completada la seva realització, que es va dilatar durant 33 anys, a causa de les dificultats a l’hora d’incorporar alguns edificis adjacents. Amb ell es va iniciar una successió a la Branca Olives del comtat que duraria 177 anys, fins al 1995, any en què el VI comte va morir sense descendència i passant el títol nobiliari a la casa del davant, el palau Salort.
El palau, avui
Amb la introducció del I comte de Torre-Saura, la visita guiada pel palau fa el repàs històric a la trajectòria de la família noble. Destaquen les dues visites reials que va rebre el palau, els anys 1860 amb la reina Isabel II i el 1877 amb el rei Alfons XII. Així com la gestió que, des de la mort del carrer comte l’any 1995, en va fer el legatari Don Juan Manuel Valero Fortuny, i la creació, l’any 2012, de l’actual Fundación José María de Olives y de Ponsich, Conde de Torre-Saura.