ACN Barcelona/Madrid – El Ministeri d’Educació ha presentat aquest dijous a les comunitats autònomes una proposta oberta per fer una selectivitat amb menys exàmens i amb un exercici general de maduresa de l’alumnat. La proposta, també enviada a les universitats, s’ha de debatre i preveu una fase transitòria fins al curs 2025-2026. En la fase de transició, els alumnes hauran de fer tres exàmens -Història de la Filosofia, Història d’Espanya i d’una matèria específica obligatòria segons la modalitat de batxillerat-. També una prova general de maduresa, que girarà entorn a l’àmbit lingüístic. Cada exercici tindria un pes del 25%.
A partir del curs 2026-2027 s’aplicaria el model definitiu que consistirà en un exercici de maduresa, diferent al transitori, amb un pes del 75% i centrat sobretot en les matèries comunes, i un segon associat a la matèria obligatòria de modalitat cursada.
Així, el model final tindrà una fase d’accés amb dos exercicis: un associat a la matèria obligatòria de la modalitat cursada i un altre que serà la prova de maduresa. Pel que fa a aquesta, s’avaluarà la maduresa acadèmica i el grau de consecució de les competències i objectius previstos per a l’etapa i estarà dissenyat al voltant de les matèries comunes de batxillerat, integrant-les de forma global.
Aquest constarà d’un dossier format per una sèrie de documents sobre un mateix tema i es demanarà a l’alumnat que l’analitzi des de diversos aspectes i perspectives. Constarà de preguntes tancades, semiconstruïdes i obertes, en anglès, castellà i la llengua cooficial si correspon.
Tal com es fa actualment, la prova d’accés es complementarà amb una segona fase específica per ajudar a determinar l’ordre d’admissió als estudis universitaris. En aquesta prova complementària, l’alumnat realitzarà dos exercicis, escollint entre les matèries comunes o de modalitat de segon de Batxillerat. A la qualificació obtinguda a la fase d’admissió, s’aplica el coeficient de ponderació que cada universitat estableixi en els graus. La intenció del Ministeri és que la nota de Batxillerat pesi un 60% en la puntuació global per entrar a la universitat, i la selectivitat un 40%.
El Ministeri vol establir acords pel que fa al seu disseny, respectant l’autonomia de les comunitats i amb criteris de correcció consensuats. En aquest sentit, es crearan grups de treball per establir acords amb comunitats, universitats i instituts d’avaluació. L’altre exercici estarà associat a la matèria de modalitat de caràcter obligatori i tindrà un component molt més competencial, en la línia dels nous currículums.
Posteriorment, hi ha una fase d’admissió, on l’alumne haurà de respondre dos exercicis d’entre les matèries de modalitat o comunes cursades al segon de batxillerat. Al model transitori s’hi hauran d’afrontar els alumnes que al setembre comencin primer de batxillerat. I és que no està previst que el nou model s’apliqui de forma definitiva fins al curs 2026-2027, per tant a partir dels que el curs vinent comencin segon de l’ESO.
Pel que fa al calendari d’aplicació, el Ministeri preveu revisar el marc general de la prova fins al desembre del 2022 i entre gener i març del 2023 elaborar les proves. L’abril del 2023 hi ha previst un pilotatge i del maig al juny s’analitzaran els resultats i es reformularan les proves.