El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i la directora de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), Beatriz Navas, han explicat aquest divendres que l’Institut d’Indústries Culturals ha publicat les ajudes destinades a la digitalització i sostenibilitat de les sales de cinema de les Illes Balears per valor de 371.381 euros. Territorialitzades pel Ministeri de Cultura i Esport, formen part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons europeus.
«El suport a les sales de cinema se suma a les ajudes destinades a les sales de música i arts escèniques per afavorir la transformació digital del sector cultural de les Illes Balears. Aquesta línia constata la importància de tota la cadena audiovisual, en aquest cas, l’exhibició cinematogràfica», ha explicat Company. Navas, per la seva banda, ha reivindicat «la finestra de la sala de cinema» com a «essencial per a la promoció i visibilitat de les obres». «S’estan donant canvis profunds en els hàbits del consum audiovisual, però el millor lloc per veure una obra audiovisual és la sala de cinema. Cal acompanyar-los en l’evolució del sector perquè segueixin sent un espai cultural de referència», ha afegit.
La publicació de la convocatòria coincideix amb la celebració ahir i avui a Ca n’Oleo de la Comissió Interterritorial de Cinematografia i Audiovisual (COMICA), coorganitzada per l’ICAA i la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears, en el marc de l’Atlàntida Mallorca Film Fest (AMFF). A més, el Govern i l’ICAA han ofert avui en el Teatre Mar i Terra el fòrum i taller professional Emergent.
Transformació digital
En el cas de les ajudes publicades per l’ICIB, les sales de cinema podran obtenir subvenció per a projectes de transformació digital, actualització de sistemes de gestió d’entrades, modernització de sistemes digitals de projecció, àudio i connectivitat, així com els vinculats a persones amb necessitats especials o l’aplicació d’intel·ligència artificial i dades massives. La convocatòria preveu també ajudes per a mesures de desenvolupament sostenible com la implantació de models de gestió basats en l’economia circular, inversions per augmentar l’eficiència energètica amb fonts renovables, d’autoconsum o de millora dels sistemes de reciclatge. A més, inclou finançament per a la fidelització i captació de públics, així com per a la innovació a la programació i circulació de produccions europees i en llengües oficials d’Espanya.
Cooperació a COMICA
La directora de l’ICAA, per la seva banda, ha destacat que la celebració de les sessions de COMICA a Palma han servit per «reforçar la cooperació en la construcció d’un espai audiovisual comú». Navas ha agraït la proposta del Govern de les Illes Balears per acollir la cita i ha incidit en els resultats «fructífers» d’unes reunions que «continuen amb l’intercanvi d’idees i perspectives sobre com impulsar un sector estratègic com l’audiovisual perquè la Llei del cinema i la cultura audiovisual suposin un estímul que desplegui el seu potencial social, cultural i econòmic». Els assistents han pogut debatre també sobre la creació de grups de treball per implantar «millors pràctiques» en el sector.
Taller Emergent
En les accions destinades al sector audiovisual, el taller Emergent ha reunit avui a productores, gestors de televisions públiques, responsables de fons públics destinats a la producció i representants d’associacions professionals del sector de Cantàbria, Castella-la Manxa, Astúries, Navarra i les Illes Balears per enfortir i dinamitzar la coproducció entre regions del país i abordar projectes més ambiciosos. “Amb aquest taller, vam mostrar el nostre compromís amb el sector audiovisual, vam crear sinergies i afavorim els contactes entre professionals. Pensem a llarg termini amb l’aposta per la creació d’un Hub Audiovisual en el qual treballem per a presentar-lo a les convocatòries de fons europeus”, ha assegurat Company.
Projecte HAZ
Durant la trobada de COMICA si ha presentat el Projecte HAZ. Impulsat per la Corporació RTVE i el Ministeri de Cultura i Esport, és una plataforma educativa destinada a la millora de competències digitals i audiovisuals de professionals del sector audiovisual. El projecte ha estat aprovat pel Consell de Ministres, serà finançat amb 76 milions d’euros de fons europeus i beneficiarà a 40.800 persones en la seva formació audiovisual. L’objectiu del projecte és la creació d’una plataforma d’aprenentatge híbrida, que s’articularà a través de l’Institut RTVE, el centre de formació especialitzada en l’àrea audiovisual de la Corporació RTVE, i afavorirà l’accés des de qualsevol origen geogràfic del territori espanyol, a través d’un format que combinarà continguts audiovisuals en l´ínia amb aprenentatge acompanyat, tutoritzat i presencial, i amb el qual col·laboraran institucions, centres de formació i associacions del sector.