Autor: Marta Tamayo/Brussel·les – L’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) apunta que la inversió per l’acció climàtica als estats en vies de desenvolupament per part de països desenvolupats “fa curt”. Segons ha informat aquest divendres en un comunicat, els països més rics s’havien compromès a invertir 100.000 MEUR anuals, però la despesa final l’any 2020 es va situar en 83.300 MEUR. “Mentre els països continuen fent front a les implicacions econòmiques i socials de la pandèmia i la guerra a Ucraïna, estem veient que el canvi climàtic està causant impactes adversos generalitzats i pèrdues i danys relacionats amb la natura i les persones”, ha assegurat el secretari general de l’OCDE, Mathias Cormann.
Segons les projeccions de l’OCDE, si es compleixen tots els compromisos, les inversions per frenar el canvi climàtic arribaran als 100.000 milions d’euros el 2023, i superaran la xifra el 2025.
La majoria del capital invertit fins ara ha anat destinat a la mitigació dels efectes del canvi climàtic, però les inversions destinades a accions d’adaptació han continuat creixent fins a significar un terç del total. Les accions de mitigació s’han centrat en el sector energètic i la mobilitat, mentre que les d’adaptació abordaven aspectes com el subministrament d’aigua, la sanitat, l’agricultura, la pesca i la desforestació.
Des del 2016 fins al 2020, la majoria dels estats que s’han beneficiat d’aquestes inversions eren a l’Àsia -fins a un 42%-, mentre que un 26% es trobaven a Àfrica i un 17% a Amèrica. Per nivell d’ingressos, un 43% dels països que van rebre inversions el 2020 eren de rendes mitjanes baixes, un 27% eren països d’ingressos mitjans alts, un 8% eren estats amb ingressos baixos i un 3% tenien ingressos alts.