L’Ajuntament de Sant Lluís i la Direcció General d’Agricultura del Govern balear han acordat la posada en marxa d’una comunitat de regants al municipi, que permeti aprofitar l’aigua tractada a les estacions depuradores de Sant Lluís i de Binidalí. Aquesta setmana ha tingut lloc una nova reunió a l’Ajuntament, amb la presència del director general d’Agricultura, Fernando Fernández, la batlessa Carol Marquès, i alguns propietaris de finques interessats en el projecte.
La Conselleria d’Agricultura del Govern balear s’ha compromès a redactar el projecte per a construir les canalitzacions i els dipòsits necessaris per a que l’aigua depurada pugui arribar a totes les finques i regants que ho sol·licitin, i ha reservat ja una partida pressupostària als comptes d’enguany, i ha garantit també finançament per a l’exercici de 2023. De fet, des de la Conselleria d’Agricultura ja s’han fet estudis per comprovar la viabilitat tècnica del projecte, després de que l’Ajuntament de Sant Lluís hagués posat damunt la taula la possibilitat de tirar endavant aquesta iniciativa amb una reunió entre la batlessa de Sant Lluís i la consellera d’Agricultura, Mae de la Concha.
Des de l’Ajuntament de Sant Lluís es fa una crida a totes les persones que puguin estar interessades en l’ús d’aquesta aigua i tinguin una explotació agrària donada d’alta, a que es posin en contacte amb l’Ajuntament de Sant Lluís a través del correu alcaldia@ajsantlluis.org, o al telèfon 971 15 09 50, extensió 6376.
Cal recordar que Sant Lluís ja compta amb una comunitat d’usuaris d’aigues depurades, que permet utilitzar part del cabdal sorgit de la EDAR de Sant Lluís per al reg de jardins públics i privats a la zona de Punta Prima i Biniancolla, i també per a abastir les cisternes dels vàters d’alguns establiments hotelers de la mateixa zona. Aquesta comunitat està autoritzada per a l’ús d’un màxim de 200.000 metres cúbics anuals d’aigua depurada, mentre que entre els anys 2010 i 2020, ha tractat de mitjana 530.000 metres cúbics anuals (dades de l’Observatori Socioambiental de Menorca), per la qual cosa, hi ha cabdal suficient per a abastir altres necessitats, com aquesta nova comunitat de regants.
Aquesta actuació incideix en la feina de l’Ajuntament de Sant Lluís per a aconseguir una gestió sostenible i eficient de l’aigua al municipi. Per una banda, s’estan fent crides a la responsabilitat i a l’ús conscient per part de la ciutadania, com els avisos que s’envien regularment als grans consumidors i, per altra banda, es treballa per a infraestructures que permetin un major aprofitament de l’aigua. En aquesta línia s’emmarca la iniciativa de la comunitat de regants, o la campanya constant de detecció i reparació de fuites per part de l’empresa concessionària del servei d’aigua potable al municipi.