ACN Lleida – La producció de poma a Europa serà similar a la campanya passada (+1%) i se situarà un 9% per sobre de la mitjana dels últims tres anys, segons les previsions que s’han presentat a Sèrbia en el marc de Prognosfruit 2022 on ha participat Afrucat. Pel que fa a la pera, la producció augmentarà un 20% en relació amb el 2021 i un 5% amb la mitjana dels darrers tres anys. Tot i això, la collita de pera d’enguany serà la quarta més baixa dels últims 15 anys, segons les previsions presentades aquest dijous. Els països productors han posat de manifest que les onades de calor d’aquest estiu que afecten tot el continent estan avançant els processos de maduració, cosa que comportarà fruita més petita i també falta de color en algunes varietats de poma.
En poma, la collita a Europa serà similar a la campanya passada i se situarà entorn de les 12.168.000 tones. Segons les previsions presentades a Prognosfruit, s’espera un 1% més de producció que l’any passat i un 9% més que la mitjana dels últims tres anys.
França mantindrà la producció, amb un 1% més que la mitjana dels darrers tres anys; a Itàlia creixerà un 3%, a Alemanya, un 6%, mentre que a Polònia ho farà un 27%, ja que recupera el seu potencial productiu després d’anys d’afectacions climàtiques. L’estat espanyol patirà una davalla del 16% respecte a la mitjana dels tres últims anys per l’afectació de les gelades de l’abril. Per varietats, hi haurà un 4% menys de producció de Golden a Europa, mentre que augmentarà la de Gala (12%), Red Deliciouns (5%), Granny (1%) i Pink (15%).
El president del Comitè de poma i pera d’Afrucat, Joan Serentill, ha remarcat la forta afectació de les onades de calor en la mida de la fruita arreu d’Europa, així com les dificultats per aconseguir color en poma, sobretot amb la Gala. Per aquest motiu, s’estima que entre un 25 i un 30% del producte es derivarà a mercats industrials i caldrà veure la disponibilitat real de poma en fresc.
En el cas de la pera, s’estima que aquesta campanya la producció europea es mourà al voltant de les 2.077.000 tones. Així, la collita serà un 20% superior a la del 2021 donat que Itàlia es va veure l’any passat fortament afectada per gelades i aquest any recupera, en part, el seu potencial productiu. Tot i això, aquest país ha vist reduït aquest potencial els últims anys per arrancades de la seva varietat estrella, l’Abate Fetel.
A Itàlia, la producció serà un 21% per damunt de la mitjana dels darrers tres anys; pel que a Bèlgica, creixerà un 2%; als Països Baixos caurà un -1%, i a França augmentarà un 32%, ja que aquest país també recupera el seu potencial després de les intenses gelades i afectacions dels darrers anys. En el cas de l’estat espanyol, s’espera un 17% menys de collita en comparació amb la mitjana dels últims tres anys, també per l’afectació de les gelades.