El Centre Artesanal de Menorca obre avui 11 d’agost l’exposició central de l’estiu ‘La cuina dels oficis’. Coincidint amb elmandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia, la mostra es fixa en la cuina com a lloc on es concentren elements tangibles de l’artesania (els objectes), alhora que centre de reunió familiar i d’exercici de pràctiques artesanes.
Els referents artesans apareixen arreu ja que des de temps immemorials l’artesania ha estat present en totes les societats. Primer, per a resoldre unes necessitats domèstiques que van afavorir el desenvolupament d’unes habilitats; segon, amb les especialitzacions i, en conseqüència, el naixement dels oficis, i tercer, com a garant d’allò que és representatiu d’un territori.
El recorregut comença amb un element indissociable a la història de Menorca: el morter, del qual se n’exposen de diferents èpoques i materials. Segueix amb un apunt sobre l’evolució dels diferents tipus de cuina al llarg del temps. Un mapa permet el visitant veure objectes d’ús culinari fabricats a Menorca o forans prova dels intercanvis culturals que s’han anat succeint. Seguidament es posa èmfasi en les labors que en un moment o altre s’han dut a terme dins la cuina: fer llatra, els sabons, les avarques dels pagesos, les melmelades, el pa i tantes altres feines casolanes que han derivat en oficis. Finalment, hi ha un petit recull de propostes d’estris elaborats per artesans en actiu que ofereixen una nova mirada a l’artesania d’avui.
L’exposició es podrà visitar fins l’abril de 2023 i està produïda per la Fundació Foment del Turisme de Menorca i el Centre Artesanal de Menorca. Hi col·laboren el Museu de Menorca, el Museu Municipal de Ciutadella – Can Saura i el senyor Gabriel Llambias Estivales.