Els patrons del Servei de vigilància de posidònia de la Conselleria de Medi Ambient i Territori han rebut, durant tot l’estiu, diverses formacions per part de la plataforma Observadores del Mar per participar dels projectes de ciència ciutadana marina i ajudar a recopilar més dades sobre els ecosistemes i hàbitats del mar balear, especialment sobre la fanerògama marina.
Així, un total de 23 persones han participat d’aquests cursos, on s’ha explicat què és la ciència ciutadana, com poden fer seguiment i aportació de dades a través de la plataforma de referència a l’Estat, així com conèixer el recorregut que se’n fa: articles científics, transmissió d’informació a bancs de dades mundials i compartir les observacions amb administracions i gestors. Aquesta col·laboració s’uneix a la ja establerta amb altres departaments per ampliar la connexió entre els àmbits científics i l’administració.
L’aliança entre l’administració pública i plataformes de ciència ciutadana permet no només recaptar un major volum de dades, sinó que en facilita l’accés i el seu ús per optimitzar la gestió i la presa de decisions.
El projecte ‘Praderies marines en reproducció’, inclòs dins de la plataforma i en el que col·labora el servei de vigilància, té com a objectiu conèixer la distribució de les fanerògames marines, el seu estat de conservació i, especialment, les seves dinàmiques reproductives, el que permet una visió més àmplia sobre aquests factors i la capacitat de dispersió.
Els patrons, al estar constantment vigilant les praderies, són els ulls que els equips científics necessiten dins la mar, ja que poden trobar els primers fruits de la temporada o noves zones en floració a més d’aportar dades de la quantitat d’estructures reproductores que veuen. Fotografia, data i localització és la informació bàsica que cal reportar però també profunditat, hàbitat o impactes.
A la plataforma Observadores del Mar hi ha 17 projectes actius en els quals tothom hi pot participar i que es poden consultar a la pàgina web observadoresdelmar.es.