D’ençà de la dècada dels vuitanta, la Fundació Illes Balears inverteix en la preservació, la rehabilitació, gestió i divulgació de béns patrimonials a les Illes Balears, entre els quals, el jaciment de Torralba d’en Salort, que és considerat un element central del programa d’acció cultural. És per aquest motiu que la Fundació ha decidit impulsar un nou projecte d’investigació i de conservació- restauració a Torralba.
Durant el mes d’agost (Des de dia 1 fins a dia 26 d’agost), un equip d’arqueòlegs, historiadors i conservadors-restauradors d’Amics del Museu de Menorca, amb la col·laboració d’una desena de voluntaris de l’illa i, de 4 estudiants de fora (Catalunya, Comunitat Valencia, Madrid, Mallorca) està executant l’excavació i consolidació d’una estructura situada a l’oest de la parcel·la que ocupa el jaciment. El projecte es preveu continuar durant 4 campanyes estivals més (5 en total).
Es tracta d’estructura d’uns 250 m2 conformada per dos volums adossats, un dels quals destaca per tenir un portal orientat al nord-oest amb dues capelletes a les bandes. A la part superior de les dues capelletes de marès on, a la part superior, s’hi poden observar incises dues creus llatines. Tot i que investigadors i visitants del poblat han anat donant hipòtesis, tant de l’època a la qual podria pertànyer, com de la funcionalitat que podria tenir, la realitat és que, a dia d’avui, l’història d’aquesta estructura és desconeguda.
La campanya d’enguany s’ha centrat en el despedregat d’un dels volums de l’edifici. En menys de 3 setmanes s’han retirat centenars de pedres (més de cent saques d’obra, plenes de pedres petites de reblert; pedreny de mida mitjana i blocs de mares retallats): 50 tones en total. Per a retirar-ho s’han seguit les mesures de seguretat personal i de conservació preventiva de l’edifici necessàries. S’ha treballat gairebé diarament amb el servei d’un camió-grua, més concretament amb l’empresa Transportes Olives o Ciocrapan, i amb en
Joan com a gruista, un treballador sensibilitzat amb el patrimoni i amb cura per a realitzar aquest tipus de tasques que requereixen paciència i delicadesa.
Moltes d’aquestes pedres s’han desplaçat a un espai habilitat al mateix jaciment per tal de preservar-les allà i que es puguin emprar per futurs treballs d’estabilització, consolidació i restitució de murs, previst dins el projecte de conservació-restauració.
La quantitat i ubicació de molt d’aquest material lític ens duu a pensar que aquest volum va ser completament amortitzat en època contemporània, una vegada l’edifici original es trobava completament abandonat. Una de les opcions més factibles és que es tractés d’un casat rural d’època moderna, d’entre els segles XVI-XVIII, però donat l’estadi inicial del projecte, no es poden avançar més dades.
Entre tanta pedra també s’hi han trobat materials ceràmics: alguns materials de cuina o terrissa local, i gran quantitat de teules.
També, algunes mostres de material ceràmic d’importació, dels segles XVII i XVIII, d’origen italià i francès.
S’han trobat molts elements arquitectònics concrets de l’edifici, com possibles parts de bòvedes, dovelles… Molts blocs estan marcats amb creus llatines incises.
I cal destacar un dels blocs amb incions que mostren un joc de taula: un alquerc, que és similar al “3 en línia” actual.
Cal apuntar que aquest projecte d’investigació no implica només l’excavació arqueològica, sinó també la recerca d’arxiu. Per tant, establir un diàleg entre la història escrita del passat preindustrial de Menorca -segles XIII-XIX- i les restes materials que hi queden. La idea és que l’excavació arqueològica d’aquest edifici serveixi per il·lustrar l’evolució del camp, abordant aspectes materials que no estan a l’abast de la història escrita.
Ja estan acabant les feines d’excavació in situ, i els últims dies de campanya es dedicaran exclusivament a processar els materials arqueològics, és a dir, a tancar les feines de laboratori.
El proper dilluns dia 22 d’agost a les 19:30 h, s’ha organitzat una Jornada de portes obertes al mateix jaciment, per tal que l’equip pugui mostrar i explicar les tasques realitzades durant la campanya.
La jornada es dirigeix a tothom que estigui interessat a conèixer les novetats de la campanya i veure el monument intervingut.
Aquest nou projecte d’investigació d’Amics del Museu de Menorca és possible gràcies a la Fundació Illes Balears, i també a l’empresa Pendent, serveis i gestió, S.L. També gràcies al finançament del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament d’Alaior i als socis de l’associació d’Amics del Museu de Menorca.