Horta i pol·linitzadors entren al Programa de Custòdia Agrària del GOB Menorca

 

El programa de Custòdia Agrària segueix sumant finques que creuen en un canvi de model productiu. Aquest estiu Ses Roques Llises, una finca d’horta situada en el terme municipal de Ferreries, ha entrat a formar part del programa.

En Marc Barceló, un jove pagès de 26 anys, és qui gestiona aquesta finca amb el nom comercial de Verdures Ramellet. En acabar la secundària va començar a aprendre l’ofici d’hortelà compaginant la feina de missatge a diferents finques d’horta amb el grau de jardineria i floristeria. En acabar, va decidir que volia emprendre pel seu compte, però li va costar arribar a trobar una finca pròpia. Després de dos anys voltant, finalment va aconseguir un hort en una zona de canaló de camí cap a Cala Galdana, i des de llavors treballa en anar augmentant la seva producció i en fidelitzar el seu mercat de clients.

Abasteix botigues de Ferreries i, sobretot, un ample ventall de clients de venda directa.  A l’estiu tomàtics, pebres, melons i albergínies… A l’hivern lletugues, cols i tot tipus de verdures de fulla verda, a més de carxofes, remolatxa i altres verdures de temporada. Producte local i sostenible, de temporada i venut a través de cadenes ben curtes de comercialització.

Resulta que d’horta i fruita de producció local n’anem ben escassos a Menorca. I és que només el 10% de les hortalisses que consumim a l’illa i el 6% de la fruita són produïts localment. La resta s’importa de fora. És per això que és tan important anar diversificant la producció agrària illenca i augmentar la capacitat de cultiu d’aquest tipus d’aliments.

A més, a ses Roques Llises trobem una abundant diversitat de pol·linitzadors, que es beneficien de la presència de flors entre els cultius. De fet, la presència de flora silvestre a les zones de cultiu és una de les mesures incloses en els acords de Custòdia Agrària. És una petita acció de gran impacte en el context actual d’alarmant declivi de les poblacions d’insectes a nivell mundial.

En Marc utilitza energia solar per a regar – sempre que pot amb pluvials i ja cap el fosquet per minimitzar l’evaporació-, alhora que vol apostar cada cop més per l’horta de secà i amb varietats adaptades al clima mediterrani. Tot i fer pràctiques d’agricultura ecològica, encara no hi està donat d’alta i és un altre dels seus objectius de futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.