Finca es Rafal, Mallorca

Contra el plàstic d’un sol ús Supermercats Diskont, Embotits Raima i Hopi Beach Bar són tres realitats de Ciutadella que lluiten contra el plàstic d’un sol ús garantint una major sostenibilitat dins el seu servei

Marina Vargas/Ciutadella. -Cada vegada són més els establiments que incorporen la pràctica del reciclatge dins la seva filosofia empresarial, enllaçada a una disminució de la seva dependència del plàstic; una passa endavant cap a un model de fer feina més sostenible que permet combatre contra el desastre mediambiental que aquest residu continua generant arreu del món. Cal saber que el 80% dels residus que trobem a la mar són purament plàstic, que es perllonga dins les espècies marines i posteriorment també deriva a l’organisme humà.

En els darrers anys hem vist canvis, també a les Illes Balears, on des del passat 20 de març del 2021 quedà prohibida la venda i distribució del plàstic d’un sol ús gràcies a la nova Llei de Residus, una de les normes més avançades a escala europea. Així, també han estat més d’una les passes endavant que ha fet Menorca, on cada vegada són més els establiments que decideixen tenir cura del medi ambient garantint un servei ecològic i sostenible. 

MESURES SOSTENIBLES

Comerços locals com Embotits Raima o els supermercats Diskont, han implantat noves accions mediambientals dins la seva política empresarial, com la substitució de les bosses de plàstic per “bosses sacovitta i bosses kraft”- ens comenta Maria Cristina Coll, administrativa d’Embotits Raima; i en el cas del Diskont: “les bosses de plàstic convencional han estat substituïdes per bosses biodegradables i per safates de suro”- ens informa Tonia Capó des de la peixateria del supermercat Diskont de Ciutadella.

A més, el darrer establiment va més enllà d’eliminar el plàstic. “Hem tret les safates de poliestirè que no eren reciclables, utilitzem bosses biodegradables i també hem adoptat altres mesures necessàries per tenir cura del nostre medi ambient, com la instal·lació de les aixetes intel·ligents que ens permeten estalviar moltíssima aigua” – declara na Tonia. “Hem de posar-nos les piles o acabarem amb el nostre medi”- conclou.

EL CAS DE LA RESTAURACIÓ

Hotels i restaurants de Menorca també fan petites passes. Alguns opten pel reciclatge diari dels seus residus. Altres, a més d’això, també aposten per disminuir al màxim l’ús del plàstic dins el seu servei. És el cas de Hopi Beach Bar, un establiment de platja situat al Palmeral de Cala en Blanes, dirigit per na Carla Vecino: “El reciclatge ha estat part de la nostra filosofia des de l’inici. Estam en un lloc privilegiat, davant la mar i considerem que és la nostra missió donar exemple encara que sigui amb petits detalls; som conscients de la importància d’aquesta pràctica i volem conscienciar al nostre client, ja que cada petita passa és important”.

L’ús del material reciclat és present en tota la decoració d’aquest quiosc de fusta, com també hi és dins el seu servei: “Tota la decoració del nostre establiment ha estat realitzada amb

materials naturals i reciclats com fusta, bambú i plàstics que, durant l’hivern, hem pogut reutilitzar per donar vida a noves figures del Hopi, com per exemple els quatre borns que envolten el negoci, que s’han convertit en un símbol més del Hopi Beach Bar”- ens explica na Carla des del seu establiment.

 INCONVENIENTS D’UN SERVEI SOSTENIBLE

Malauradament, encara són molts els obstacles que els establiments menorquins troben en el camí, després d’un any fent feina amb la nova norma. I és que negocis com Embotits Raima, troben impediments en la recerca d’alternatives que s’adaptin als seus objectius empresarials. “La resta d’Espanya no té establerta la llei de residus que tenim a les Balears i això fa que els proveïdors no sempre ens facilitin les sortides que nosaltres demanem, com per exemple, bosses de plàstic reciclat que comptin amb una mena de ‘finestra’ que permeti veure l’interior de la bossa; una part transparent que no estigui feta de plàstic, que és el que ens ofereix el mercat” – ens comenta na Maria Cristina des del seu despatx al polígon de Ciutadella. “Estem habituats a menjar pels ulls i si el client no veu la carn i el color d’aquesta, aquest producte no el compra” – afegeix na Maria.

“És difícil trobar utensilis específics com gots grans de cartó take away que comptin amb una tapa transparent que no sigui de plàstic, que és el que ens ofereixen” – critica la gerent del Hopi Beach Bar. 

A més a més, el seguiment d’aquestes pràctiques també comporta un cost afegit i és que l’adquisició d’aquests substitutius tenen un preu molt superior al plàstic convencional. Així i tot, l’esforç és necessari i satisfactori i és que al Diskont, na Tonia ens explica com abans que arribessin aquestes mesures al supermercat on fa feina, els clients arribaven amb les seves safates o tapers portats des de casa i els utilitzaven com a contenidors per les seves adquisicions a la peixateria de l’establiment. “Encara que el material sigui molt més car, estàs fent un bé al medi i el client també ho agraeix” – conclou na Tonia.

One Comment on “Contra el plàstic d’un sol ús Supermercats Diskont, Embotits Raima i Hopi Beach Bar són tres realitats de Ciutadella que lluiten contra el plàstic d’un sol ús garantint una major sostenibilitat dins el seu servei

  1. A n’es Diskont tenen fruita tallada dins fiambreres de plàstic que no crec que després ningú aprofiti.
    Fa mal als ulls veure 4 troçus de síndria o de meló dins un plàstic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.