Aquest dimarts, l’Ajuntament de Maó presentà el programa de les festes de la Mare de Déu de Gràcia 2022, que pretén ser el retorn dels actes tradicionals a tots els maonesos i maoneses després dels dos anys d’aturada per la pandèmia.
L’acte tingué lloc al pati de la residència geriàtrica assistida municipal i la residència geriàtrica del Consell Insular, amb la voluntat de fer partícip de les festes un col·lectiu que ha resultat ser un dels grans damnificats de la pandèmia: la gent gran.
L’esdeveniment serví per donar a conèixer totes les activitats que s’emmarquen en les festes de la Mare de Déu de Gràcia 2022, que s’estendran entre el 26 d’agost i el 27 de setembre.
La presentació comptà també amb la presència de dos cavallers que van fer una exhibició eqüestre, així com dels gegantons Guida i Tomeu de la colla gegantera de Maó, i fou a càrrec del batle de Maó, Héctor Pons, i del regidor de Dinamització Econòmica i Festes, José Manuel García, acompanyats de representants de la corporació municipal, i de les entitats participats i col·laboradores i representants de les associacions de veïns de la ciutat.
Una vuitantena d’actes culturals, esportius i veïnals
La programació presenta un total de 81 activitats, entre les quals n’hi ha 57 de tipus cultural, 15 d’esportives, i 9 de participació ciutadana, a més d’una setantena d’actuacions musicals, o geganteres.
Com ja es va anunciar, el pregó d’enguany, que tindrà lloc el 6 de setembre, serà a càrrec del grup Moments a Cor, que suposarà la presència d’una norantena de d’artistes sobre l’escenari.
Per primera vegada, la Banda de Música de Maó tindrà presència els tres dies forts de festa, dia 6 al pregó, dia 7 al Jaleo i com a novetat, també sonarà al Jaleo de dia 8 de setembre.
També cal destacar que enguany la fira d’atraccions, que s’ubicarà al port, duplicarà l’espai. Per la seva banda, l’Esplanada acollirà una fira gastronòmica.
Retallable de festes
A l’interior del programa s’hi troba el ‘Retallable de festes’, que inclou dues figures que poden ser retallades i “vestides” dels principals protagonistes de les festes: de caixer/a fadrí/na, músic/a de la Banda o de geganter/a, així com un cavall. La iniciativa pretén donar a conèixer els noms dels principals elements de la vestimenta de cada un dels personatges, com per exemple, la guindola, buldrafa o gralla. Les il·lustracions són obra de Dani Triay.
Pel què fa el número d’impressions, s’han imprès 12.000 programes, que es repartiran durant els pròxims dies als veïns i veïnes de Maó, Sant Climent, Llucmaçanes i a tot el conjunt d’associacions veïnals dels nuclis que formen el terme municipal de Maó. L’edició s’ha fet en català i castellà i a més, es faran dos programes en versió reduïda en anglès, francès i alemany que es publicaran a la pàgina web.
La portada del llibret és obra del pintor Carlos Mascaró; mentre que Dissenya2 s’ha encarregat de la maquetació del programa i Gràfiques Menorca, de la impressió.
Pons: “Les festes tornen tal i com les coneixíem abans de la pandèmia”
Héctor Pons ha destacat el component tradicional del programa: “Hem volgut mantenir tots els actes que fèiem abans de la pandèmia, perquè volem sentir que les festes tornen tal i com les coneixíem abans de la pandèmia. Aquest programa no innova, no incorpora elements nous, sinó que té com a objectiu fer reviure les festes a l’ús, la tradició més pura”.
Pons ha explicat que la ubicació escollida per la presentació del programa té un objectiu: “Teníem la il·lusió que els primers que coneguessin la programació i rebessin el programa fossin aquells que més han patit els darrers anys, la gent gran de Maó”.
A més, ha agraït a tota la població la “paciència i responsabilitat” amb les que “han esperat pacientment” el retorn de les festes. També ha tingut paraules d’agraïment a tota la gent que treballarà “incansablement per fer possible la celebració de la Mare de Déu de Gràcia d’enguany”, a la Brigada Municipal, la Policia Local, els departaments implicats i a la Junta de caixers, etc.
José Manuel García ha agraït “la gran implicació d’entitats i col·lectius, esportius i culturals, així com les associacions veïnals per contribuir a que l’esperit festiu arribi a tots els barris de la ciutat, a més de totes les agrupacions que participen a la programació oficial com els geganters o les bandes de música”.