Inflació, mobilitat i treball: els temes que marquen la tornada de l’estiu

UPF-BSM/Barcelona – Els efectes de la pandèmia i la invasió russa d’Ucraïna han suposat un còctel difícil d’afrontar per a molts sectors econòmics durant el 2022. L’aturada d’estiu s’ha plantejat com un parèntesi entre un primer semestre en què la crisi ha començat a fer estralls i una recta final en què els efectes es multiplicaran.

Economia: una tempesta perfecta per a la inflació

La inflació és i serà la gran preocupació d’aquest 2022. Tot i que l’actual crisi comença a la tardor del 2021, quan els preus comencen a pujar, és amb la invasió d’Ucraïna i la consegüent limitació de l’accés a matèries primeres quan la pujada s’accelera. Els experts de la UPF-BSM recepten “equiparar l’oferta i la demanda“, atès que, fins ara, els bancs centrals s’han ocupat només de la demanda. Per a l’oferta, advoquen per “cercar alternatives als productes que escassegen per reduir la inflació”.

  • Xavier Brun.  Codirector del Màster en Banca i Finances
  • Oscar Elvira.  Codirector del Màster en Banca i Finances

Logística

«Tenim un model comercial amb tres punts dèbils especialment rellevants: la fragilitat de l’engranatge logístic mundial; l’excessiva dependència d’algunes matèries primeres i l’impacte econòmic dels vaivens energètics. En aquesta situació d’incertesa perllongada, moltes empreses estan apostant per redissenyar les seves cadenes de subministrament i dotar-les d’elements de resiliència, com la sostenibilitat, la proximitat i la col·laboració»

Oriol Montanyà
Director de l’Observatori de Sostenibilitat

Mobilitat: canvi de paradigma després d’un estiu de caos

El preu de l’energia està causant un gran impacte en tota la cadena de producció econòmica, també en el transport. Per a les aerolínies, la inflació se suma a una situació ja complicada arran de les pèrdues derivades de la pandèmia. Després d’un estiu de caos als aeroports, que han tornat a operar amb plena capacitat, però sense una oferta de vols i treballadors adequada, companyies com Ryanair anuncien la fi de l’era dels vols low-cost

 

  • Andrei Boar.  Professor del dept. de Finances, Comptabilitat i Control

CRISI ENERGÈTICA

«Si bé és cert que cal estalviar energia i impulsar sense pal·liatius les energies renovables, la situació actual dificulta una sortida sense fissures entre els països de la Unió. O bé es carbonitza la producció elèctrica per obtenir un preu més competitiu, però contrari a l’Agenda 2030, o bé s’assumeix l’elevat cost de l’electricitat (produïda amb gas) i el consegüent impacte econòmic negatiu en un entorn inflacionista i de crisi de deute generalitzat a Europa»

Jaime Batlle
Director del Postgrau en Desenvolupament Directiu de Negocis Sostenibles

Ocupació: la salut mental, prioritat per als treballadors

Segons un estudi d’Infojobs, la primera raó citada per treballadors que han renunciat o pensen fer-ho durant el 2022 és la salut mental laboral. Cada cop hi ha més consciència al respecte i menys estigma a l’hora de parlar d’ansietat, depressió, estrès i burnout al lloc de feina. “Les polítiques laborals flexibles que beneficien la salut mental s’ampliaran”, auguren els experts de la UPF-BSM en un context en què fenòmens com el Quite Quitting s’obren pas amb el retorn a l’oficina.
  • Nia Plamenova.  Professora  del Màster en Direcció i Gestió de Persones a les Organitzacions. Psicòloga.
  • Mariano de las Heras.  Codirector del Màster en Direcció i Gestió de Persones a les Organitzacions.
  • Consuelo Chacartegui.  Professora del Màster en Dret Laboral i de la Seguretat Social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.