La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha rebut aquest dimarts una delegació de tècnics de Sanitat Vegetal de l’Administració de l’illa de Còrsega que visiten les Balears per conèixer la gestió de la contenció de la plaga de la Xylella fastidiosa a les Illes. La consellera De la Concha ha rebut els tècnics, juntament amb el cap de servei d’Agricultura, Andreu Juan. La visita durarà tres dies, dos dels quals consistiran en la visita a finques, algunes d’elles amb projectes experimentals.
Segons ha explicat De la Concha «aquesta delegació ens retorna la visita que els vàrem fer l’octubre del 2019, on va quedar pal·les el nivell d’investigació molt avançat que tenim a les Balears en aquesta matèria». «Volen saber tot el que hem fet aquí, amb camps experimentals, en recerca d’espècies més resistents, en la lluita contra el vector, entre d’altres, per conviure amb el bacteri que tenim, per desgràcia, instal·lat a les Balears, i que no ha d’impedir que se pugui seguir amb l’agricultura», ha explicat. De la Concha, a més, ha recordat que s’han posat en marxa ajudes per pal·liar l’arrancada d’arbres que s’ha produït a les Balears i que permetran la plantació de gairebé 15 mil ametllers enguany.
Des de la detecció del bacteri a les Illes, l’octubre del 2016, des d’Agricultura s’ha fet front a la contenció i s’han posat en marxa projectes d’investigació sobre la resistència varietal dels cultius més afectats a les Balears, dels tipus d’insectes vectors, la caracterització dels bacteris i de les subespècies presents a les Illes: multiplex, fastidiosa i pauca (present només a Eivissa)
El pressupost destinat anualment a la Xylella fastidiosa des de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació és d’aproximadament 1,3 milions d’euros, a més dels successius projectes d’investigació i recerca de la matèria. A tall d’exemple, s’ha destinat 1,05 milions d’euros al ‘Disseny i implementació d’estratègies de control enfront Xylella fastidiosa’, finançat amb fons de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS), i format per sis lots d’investigació diferents; 150 mil euros d’un projecte de l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA); 240 mil euros d’un projecte europeu recent que es desenvoluparà en coordinació amb l’Institut d’Agricultura Sostenible (IAS-CSIC); o la primera ajuda del pla de reestructuració de la fruita seca, de 2,3 milions d’euros, per a la plantació i replantació d’ametllers i garrovers. Amb aquesta primera ajuda, es sembraran 20 noves hectàrees d’ametllers, un dels cultius més afectats per aquest bacteri, que suposaran 14.862 arbres.
Fins ara s’han detectat 1.360 plantes positives en 37 espècies hostes diferents d’un mostreig de 18.016 plantes. Els positius s’han detectat a Mallorca, Menorca i Eivissa. Formentera és l’única illa, de moment, lliure de Xylella fastidiosa.