Un senzill experiment amb la posta de Sol Per Antoni Liz

 

Un bon atractiu pel turisme a la zona de ponent és veure una posta del Sol a la zona de ponent de l’illa. Hi ha moltes zones on podem veure la posta directament a la mar a la temporada d’estiu. En aquestes dates, des de la zona del dic el Sol es posa a la mar prop de Formentor.

Aprofitem un dia de bon temps amb bona visibilitat per fer aquesta sorprenent prova.

Esperam a veure la posta asseguts amb la vista el més a baix que poguem. Just quan el Sol es deixi de veure ens aixecam, tornarem a veure el Sol i podrem veurem una segona posta.

Només pujant la vista 1 metre ja hi haurà uns quants segons de diferència entre les dues postes.

Si augmentam la diferència d’altura entre les dues observacions també augmentarem la diferència de temps entre les dues postes.

Si pujam la vista 2 metres la diferència ja serà de més de 10 segons i si ho podem fer pujant unes escales uns 30 m, la diferència podrà augmentar fins a uns 50 segons.

Podriem fer càlculs amb les dues mesures experimentals per calcular la el radi de la Terra encara que el resultat no tindria tanta precisió com el mètode d’Eratóstenes que vam comentar a un dels meus primers articles (el 4 de gener de 2019).

En aquest cas els càlculs serien més fàcils si feim les observacions prop de l’equador de la Terra i en unes dates prop d’un equinocci. Hauriem d’emprar la velocitat de rotació de la Terra que és de 360º cada 24 h, és a dir, d’1º cada 4 minuts.

Recordam també que vam poder veure la curvatura de l’ombra de la Terra i mesurar el seu tamany amb la foto de Jesus Liz de l’eclipsi de Lluna del 16 de maig de 2022. (el Iris de 20 de maig de 2022).

Sempre es veu als eclipsis de Lluna la curvatura de l’ombra de la Terra projectada sobre la Lluna Plena. Aquesta vegada el diàmetre de l’ombra era 2,76 vegades major que el diàmetre de la Lluna.

EQUINOCCI DE TARDOR.

A la matinada de divendres vinent, dia 23, a les 3 i 4 minuts acaba l’estiu i comença la tardor. En aquest moment el Sol es trobarà sobre l’equador de la Terra passant de l’hemisferi Nord a l’hemisferi Sud després del calorós estiu que hem tingut enguany.

Al pol sur començaran un nou dia que tindrà una durada de mig any.

A Menorca, el dia 23 tindrem 12 h i 7 minuts de Sol. El dimenge 25 el dia i la nit estaran més igualats, pràcticament 12 hores de dia i 12 h de nit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.