El Consell de la indústria ha donat el vistiplau aquest dilluns com a projecte industrial estratègic el nou parc fotovoltaic amb una potència de 60 MW ubicat a l’illa de Menorca, a Maó. Aquesta declaració de projecte industrial estratègic és la passa prèvia a que el projecte arribi al Consell de Govern, i permetrà accelerar considerablement la tramitació del projecte, sempre amb l’informe favorable de l’Ajuntament i el Consell Insular, per tal que el Consell de Govern l’aprovi definitivament.
En paraules del vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, amb aquest projecte «acceleram la implementació de 60 MW més a Menorca, els quals se sumaran als 20 MW d’altre projecte estratègic que ja s’està executant. Per tenir una comparació, actualment l’illa té menys de 8 MW renovables i només amb l’entrada en funcionament d’aquests dos projectes que declarem estratègics multiplicarem per deu la potència renovable de Menorca».
Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic i impulsor de la tramitació del procediment, Pep Malagrava, ha indicat que «amb aquesta declaració com a projectes estratègics donam un impuls enorme a la penetració d’energies renovables a Menorca, una illa que està sent capdavantera en transició energètica. Aquesta declaració permet accelerar considerablement la tramitació, sempre amb l’informe favorable de l’Ajuntament i el Consell Insular, i farà que arribi abans al Consell de Govern, on serà ratificada aquesta decisió».
Així mateix, el director general de Polítiques Industrials, Antoni Morro, ha declarat que «sens dubte, el projecte suposa una passa decidida cap a la sobirania energètica de la Illa de Menorca, el que permetrà garantir el subministrament elèctric lliure d’emissions en línia amb el tipus d’indústries que fomentam. El pròxim repte versa en abordar la sobirania energètica amb l’aprofitament de les teulades als polígons industrial via comunitats energètiques. Una dada per entendre el seu potencial; just amb l’aprofitament de la superfície industrial ja edificada podríem arribar a produir el 40 % de la demanda energètica de tota Menorca».
El projecte Menorca Renovable II
La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic ha dut a terme la tramitació del procediment per a la instal·lació del parc fotovoltaic Menorca Renovable II, de 59,99 MWp i 42,92 MWn, ubicat a la parcel·la 1 del polígon 15; parcel·la 48 del polígon 14, i parcel·la 173 del polígon 25, de Maó.
La instal·lació inclou una línia de connexió soterrada de 4.075 metres, una subestació elevadora 20/132 kV de 1.240 m2 (pol. 25, parc. 173) i un sistema d’emmagatzemament d’energia ió-liti de 120 MWh (1.278 m2).
El Bloc 1, situat a Binifaell Vell (pol. 15, parc. 1) inclou un bloc fotovoltaic amb una ocupació de 197.510 m2 constituït per 44.592 panells solars de 665 Wp de potència unitària que sumen una potència total de 29.653,68 kWp.
Quant al Bloc 2, situat a Son Orfila (pol. 14, parc. 48) inclou un bloc fotovoltaic amb una ocupació de 178.143 m2constituït per 40.068 panells solars de 665 Wp de potència unitària; per tant, la potència total és de 26.645,22 kWp.
Finalment, el Bloc 3, ubicat a la parcel·la Dragonera (pol. 25, parc. 173) inclou un bloc fotovoltaic amb una ocupació de 23.135 m2 constituït per 5.556 panells solars de 665 Wp de potència unitària; per tant, la potència total és de 3.694,74 kWp.
La instal·lació es classifica en el grup b.1.1 «Instal·lacions que únicament utilitzen la radiació solar com a energia primària mitjançant la tecnologia fotovoltaica», d’acord amb l’article 2 del Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l’activitat de producció d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia renovables, cogeneració i residus.
Cal recordar que la disposició final tretzena de la Llei 2/2020, de 15 d’octubre, que modifica la Llei 14/2019, de 29 de març, de projectes industrials estratègics de les Illes Balears, estableix la possibilitat de tramitar per la via de projecte industrial estratègic els parcs fotovoltaics.