El director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga, ha inaugurat aquest matí la XV Conferència anual dels socis espanyols de l’Enterprise Europe Network (EEN), la xarxa mundial més gran de suport a les pimes, la qual es durà a terme al Parc Bit entre el 29 i el 30 de setembre. Aquesta trobada reuneix representants i tècnics dels diferents consorcis espanyols de la xarxa EEN, per crear sinergies, compartir experiències, bones pràctiques i reptes comuns.
La Fundació Bit, coordinadora de la xarxa a Balears, ha estat l’encarregada d’organitzar aquesta conferència, juntament amb la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears (FUEIB), i la Cambra de Comerç de Mallorca. L’acte també ha comptat amb la participació del gerent de la Fundació Bit, Antoni Roig, així com de Natalia Martínez Páramo, cap de la unitat SMP/COSME Pillar (EISMEA) de la Unió Europea, i Fátima Vélez, responsable de polítiques públiques de la Direcció General de Creixement DG GROW, també de la UE.
La XV Conferència anual de l’EEN ha reunit aprop d’un centenar de tècnics europeus que presten serveis de competitivitat a les pimes espanyoles.
Des de la DG d’Innovació de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, s’ha destacat el suport crucial de l’EEN a l’estratègia d’internacionalització d’empreses i organitzacions balears com Mansió Game, Hustle Got Real, Wireless DNA, Fet a Sóller o l’INAGEA
En aquesta línia, el director general d’Innovació ha destacat que l’EEN és «l’eina més eficient de la Unió Europea destinada a la internacionalització de les petites i mitjanes empreses». Ha afegit que «l’Enterprise Europe Network ha estat crucial a les Illes Balears per ajudar les empreses a sortir a Europa i al món, ja que, altrament ho haurien tingut molt difícil».
Zúñiga ha recordat que les micro i petites i mitjanes empreses de Balears «s’han beneficiat dels serveis clau de la xarxa, els quals ajuden a posicionar-se al mercat, i això els ha permès estalviar costos i crear ocupació». Com a resultat, ha expressat l’alt càrrec, «en aquests moments són moltes les empreses que s’interessen pels serveis de l’EEN».
Per al director general, «els serveis d’aquesta xarxa europea juntament amb els implantats a través del Digital Innovation Hub o les actuacions de suport a la innovació del programa Factoria d’Innovació, impulsat des del Govern balear, així com els diferents serveis regionals, estan ajudant les pimes del nostre territori a ser més resilients, a recuperar-se completament de la crisi de la COVID-19 i a sortir enfortides».
Al llarg de les jornades, a més de comptar amb experts de la xarxa que han compartit les seves experiències en sostenibilitat, digitalització, internacionalització, etc, també s’han exposat exemples d’empreses de les Illes Balears que s’han beneficiat dels serveis de l’EEN , així com casos d’èxit en la implementació de les estratègies de transició energètica, digitalització i innovació del Govern de les Illes Balears.
Casos d’èxit:
La conferència permetrà conèixer casos d’èxits dempreses balears que han utilitzat els serveis de l’EEN com Mansión Games o Hustle Got Real, els directors executius dels quals, Mar Gallardo i Miquel Pieras, exposaran les seves experiències en matèria de digitalització.
Al territori autonòmic també s’han beneficiat dels serveis de l’EEN, empreses com Wireless DNA, que ha rebut assessorament en la creació de l’empresa a través de la incubadora #Emprenbit, així com acompanyament en esdeveniments internacionals com el Mobile World Congres; l’empresa Fet a Sóller, que ha rebut des del consorci assessorament a l’obertura de nous mercats a Europa; o també l’INAGEA (Institut d’Investigacions Agroambientals i de l’Economia de l’Aigua) que ha aconseguit suport per participar en projectes europeus.
L’EEN és el principal instrument de la Comissió Europea per ajudar les pimes a desenvolupar el seu potencial per internacionalitzar, mitjançant suport individualitzat, accés al finançament i la promoció de noves aliances comercials. Més de 600 organitzacions de 60 països formen part d’aquesta gran xarxa de negocis.